Při dovozu z třetích zemí, kterou se Anglie od 1.1.2021 stala, se clo platí dle sazeb v celním sazebníku. U některých celních kódů je sazba cla 0, takže někdy, se clo platit nemusí. DPH se vypočítává vždy. Číslo EORI je pro komunikaci s Celní správou. Pokud za Vás clí zástupce (DHL, PPL, deklarace...), číslo EORI nepotřebujete. Pokud máte vlastní celní deklaraci, musíte mít číslo EORI.
Já jsem teď měla velmi zlu skusenost z Chronopost.
Sestra mi z Anglie poslala již použitu deku přes DPD, ktera stala £20 před rokem. Na baliku je CN22 vypsáno jako £20 hodnota.
Chronopost mi poslal email, ze mam zaplatit 12EUR za přijetí balíku. Když jsem se ozvala, že jak je mozne, ze si účtují takový poplatek, odepsali že chtějí fakturu za deku a také cenu, kterou sestra platila za poslání baliku. Oni mi odepsali se zvýšenou částkou na 14.5EUR neboť si zvýšily administrativní poplatek. Je toto vůbec legální?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 2. 2021 8:07
Dobrý den, prosím o radu. Jsme plátci dph. V lednu jsme objednávali zboží z Anglie a DPD (Chronopost) nám dnes poslali, že musíme uhradit clo a dph (objednávka byla za 160 GBP, vyměřené dph a clo 51 EUR).
Prosím, jsou nějaké limity do kterých se dph a clo platit nemusí, nebo už budeme muset platit vždy? Nemůžu to nikde vyhledat :(. Nebo máme mít číslo EORI?
Děkuji moc za jakoukoliv radu!
Lenka