Prosím Vás, trochu ten popis dolaďte. V období od ledna do srpna pracovala nejprve u jednoho zaměstnavatele na DPP a měla tam podepsané prohlášení ( tzn. nebyla srážková daň). Pak skončila. Poté u druhého zaměstnavatele na DPP, podepsané prohlášení. Skončila. A poté od září do prosince prac. poměr u Vás, podepsané prohlášení. Je to tak? A teď žádá o RZD a chce uplatnit dítě za celý rok. Je to tak?
Dekuji moc za reakci, první DPP u zam. od 1-5 měsíce prijem do 10 000 podepsáno prohlášení uplatněna pouze sleva na poplatníka v měsíci 4 žádný prijem , od 6-8 jiný zam.B DPP pouze sleva na poplatníka a od 1.9. zam. B HPP a uplatněna sleva na ditko a na poplatníka tak jak píšete všude pouze zalohova a PP stále trvá u nás a já mám udělat RZ před epo protože si to zamestnavatel nepřeje a já se s DPP takhle nesetkala většinou si to řešili sami dekuji
Nezáleží na tom, kolik měsíců měla příjem, ale kolik měsíců v roce s ní dítě žilo ve společné domácnosti a jestli ho od ledna do srpna neuplatnil někdo jiný. Pokud s ní žilo celý rok a neuplatnil ho nikdo jiný, pak jí ho dáte za 12 měsíců. Píšete, že je slečna, takže manžela nemá. Žije s otcem toho dítěte? Nebo žila celý rok s dítětem sama? A když sečtete všechny hrubé odměny z dpp a hrubé mzdy z prac. poměru, vydělala celkem aspoň 87.600 Kč hrubého?
Žije sama mám čestné prohlášení od otce dítěte ze si dite neuplatňuje za rok 2020 to jsem si nechala potvrdit a prijem byl 70 000 z DPP a z HPP byl prijem 61. 574 takže to splňují já jsem myslela ze i nárok na dite se posuzuje dle měsíců ne za cely rok , protože když jsem si to cvičné zkoušela v programu na mzdy tak mi to vůbec nesedelo s výpočtem tak radši ověřují dekuji
Tak je to v pohodě. Pokud s otcem dítěte nežije a žije s dítětem sama, pak ani jeho čestné prohlášení nepotřebujete. Dáte jí celoroční slevu na poplatníka a dítě jí dáte za 12 měsíců. To by mě zajímalo, proč ho neuplatnila při těch dohodách. Vždyť kdyby pak neměla ten příjem z pracovního poměru a nevydělala si celkem aspoň 87600, už by měla smůlu a vúbec by ho neuplatnila.
No to pravé nechápu , pravé když jsem si ptala u DPP zda ma dite a bude uplatňovat tak říkala ze nemá, a při podpisu PP najednou přišla ze ma dite . A mužů se ještě zeptat když jste tak sikovna a ochotna při DPP a uplatnění slevy na dite každý měsíc odměna 10 000,- s dítětem když počítám papír tuzka tak mi vychází ze dostane 10000 + 1267 bonus na dite celkem 11 267,- takhle bych vyplatila, nebo musím z toho odvést už zdr a soc ze to přesáhne 10 000 já bych dala DPP bez odvodu a Dan bonus nezapocitavala ? Dekuji moc za konzultaci
Neberte to zle, ale doufám, že nejste mzdovka, protože nemáte absolutně o tom páru. Musíte sečíst daňové základy za celý rok, tzn. 70000 DPP plus daňový základ (tj. hrubou mzdu plus odvody zaměstnavatele) z prac.poměru. Vyjde Vám nějaký roční daňový základ. Tento základ zaokrouhlíte na stovku dolů a vypočítáte 15% daň. Od ní odečtete 24840 Kč slevu na poplatníka (ale pouze do nulové daně, ne pod nulu, pokud vyšla vypočítaná daň méně než 24840, tak ani celou slevu na poplatníka neodečtete, protože daň už bude nulová). No a pak odečtete celoroční slevu na dítě, tj. 15204 Kč. To, co vyjde pod nulou, je bonus. A podíváte se, kolik daně jí bylo za celý rok sraženo a kolik dostala celkem na bonusech. A teď dostane vrácený jen ten rozdíl.
Jestli tomu nerozumíte, dejte sem čísla.
Mimochodem - při žádosti o uplatňování dítěte doložila rodný list dítěte, kde je uvedena jako matka? A v daňovém prohlášení uvedla, že s otcem dítěte nevede společnou domácnost (tzn. zakřížkovala NE)?
Nerozumím části věty "udělat RZ před epo protože si to zamestnavatel nepřeje"
V EPO není formulář "Výpočet daně a daňového zvýhodnění u daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti". Jen na stránkách Finanční správy v pdf.
Co si zaměstnavatel nepřeje? Aby bylo zpracováno roční zúčtování záloh za rok 2020 u zaměstnankyně, která o něj požádala?
OT. Takže se prohlásíte za odborníka podle § 5 NOZ. Kdo zaplatí zaměstnancům za škodu, kterou jim chybným či neúplným zpracováním Přiznání k dani z příjmu FO způsobíte? Předpokládám, že Vy a protože nejspíše nemáte pojištění odpovědnosti pro daňové poradce, tak v plném rozsahu. § 2950 NOZ.
Předpokládám, že pokud byste byla opravdu odborníkem, tak nebudete uvádět, že jim uděláte RZ / roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění. Roční zúčtování záloh zpracovává zaměstnavatel pro zaměstnance, kteří o vyplní a předají včas zaměstnavateli Žádost o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění. Na FÚ se nepodává.
Dobře, mate pravdu pokud se teda budeme a hledat chybu ve slovíčkach já jsem ptala na dotaz ohledne DPP , a bylo mi zodpovězeno já se jenom snažím pomoc zaměstnancům nějakou cestou a můžete to tak brát ze sedí vedle mě a zamestnanec si Dánové přiznání zpracuje sám , já bohužel za situaci nemůžu a nejsme jediný kdo takto postupuje když zamestnavatel nemá prostředky na ZU a ať se Vám to zda divné či v rozporu všichni zaměstnanci souhlasí v této situaci
OT. A co když opravdu se nevyptáte dané osoby na vše potřebné a ona kvůli tomu pak dostane sankci od FÚ v řádech statisíců nebo bude muset vracet již vyplacené daňové bonusy na dítě? Stačí opomenout například Oznámení ohledně osvobozených příjmů. Nebo poradit dát DAP osobě, která v průběhu roku měla v některých měsících nárok na měsíční daňový bonus na dítě a přitom nemá roční potřebný příjem.
Mám soupis cca 20-30 věcí, na které si musím dát při zpracování DAP pozor a neopomenout je. U OSVČ ještě více. Kolik otázek k příjmům pro osoby, kterým chcete zpracovávat Přiznání k dani z příjmu FO máte připraveno?
zaměstnavatel MUSÍ udělat RZD. vy tomu očividně nerozumíte, když děláte RZ přes EPO", a další vylomeniny. tak nechápu, proč tolik riskujete. vy víte u všech zaměstnanců, jestli třeba nedostali něco darem, co se má danit? že nemají jiné příjmy? že neprodali auto, nemovitost, apod.? a co zaměstnanci, kteří nemají povinnost podávat DP a teď díky vám budou muset zdanit i ty příjmy, které by při RZ nemuseli?
Zamestnavatel není povinen dělat roční zúčtování jen pokud o to zaměstnanec požádá do 15.2 a u nás ve firmě se bavíme o třech zaměstnanců kteří si dělají dane sami tady slo pouze o jeden případ jak pomoc slecne a byla bych rada když neznáte situaci aby jste se do mě navazela možná nepíšu odborné ale moje praxe ve mzdovem už je hodně let a možná Vás to překvapí ale mám vše v pořádku i co se kontrol tyče dekuji
nějak se do toho zamotáváte.
udělám RZ sama všem x slo pouze o jeden případ
moje praxe ve mzdovem už je hodně let x lita jeden měsíc ze neměla žádný prijem takže celkem bych uplatnila 11 měsíců celkem x nebo musím z toho odvést už zdr a soc ze to přesáhne 10 000 já bych dala DPP bez odvodu
Zamestnavatel nechce dělat RZ přes firmu (nejsou penize) x moje praxe ve mzdovem
to svědčí o absolutní neznalosti nejen mzdových předpisů, dělat s vašimi neznalostmi cizím lidem přiznání není odvaha, ale přímo drzost.
když jste ve firmě jako mzdovka, tak nechápu, na co nejsou peníze?
No nazdar, teď jsem si přečetla celé to pokračování diskuze. Takže nejde o RZD, ale o přiznání. A dotyčná nemá žádné znalosti a chce "pomoct" lidem udělat přiznání. To už snad bude lepší, když ji vydá potvrzení o zdanitelných příjmech a každý si to udělá sám nebo s někým známým, který se v tom lépe orientuje, než samotná tazatelka. Tazatelko "bez přezdívky", prosím Vás, do přiznání se se svojí neznalostí základních věcí vůbec nepouštějte.
OT. Paní, která se v oblasti zpracování daňových přiznání neorientuje? Která by málem uplatnila 11 měsíců daňového zvýhodnění na dítě namísto 12 měsíců a která sama uvádí "já jsem myslela ze i nárok na dite se posuzuje dle měsíců ne za cely rok"?
Vy byste si od této paní nechal zpracovat daňové přiznání?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 2. 2021 20:11
Dobrý den, jen pro uklidnění zda postupují správně mám slečnu během roku 2x DPP neni stejný zamestnavatel , podepsáne prohlášení odměna do 10 000 Kč a jedna smlouva na HPP kde uplatňuje slevu na ditko od 9-12 a můj doraz zní budeme dělat roční zúčtování a chce uplatnit slevu na ditko ale u DPP u potvrzení co dodala mi lita jeden měsíc ze neměla žádný prijem takže celkem bych uplatnila 11 měsíců celkem nebo je to jinak dekuji všem