Můžete se domluvit se zaměstnancem, aby do Žádosti o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění do kolonky "Uvádím, že jsem v uvedeném zdaňovacím období pobíral(-a) příjmy ze závislé činnosti od těchto předchozích plátců daně" do druhého řádku napsal, že v 08-09/2020 nepobíral příjmy ze závislé činnosti. Nebo do kolonky "Další záznamy".
Jeho zdravotní pojištění za uvedené dva měsíce bych neřešila. Není to věc zaměstnavatele.
Ano, také vždy říkám, ať uvedou např. 1.1.- 31. 3. - zaměstnavatel A, 1.4. - 30.4. - bez zaměstnání, 1.5..- ..... zaměstnavatel B atd., abych měla info o celém roce a bylo jasné, že žádné potvrzení o zdanitelných příjmech nechybí. Protože oni si mnohdy při takovém zápisu vzpomenou, že vlastně nějakého zaměstnavatele v té době měli, ne že ne.
Všechny účetní nebo personalisté co znám to dělají tak, že buď rozešlou mailem oznámení nebo v prostorách firmy, dílny apod. vyvěsí oznámení, že ty a ty dny jsou vyhrazeny pro podpis daňových prohlášení na aktuální rok a zároveň že mohou požádat o RZD a doložit případné další doklady k RZD. Ovšem následují ještě další informace, např. že když v součtu příjem překročil roční hranici pro solidární daň (x Kč), musí podat přiznání a nelze RZD. Takže primárně jde o podpisy na aktuálním daňovém prohlášení a přitom se zároveň zjišťuje, kdo chce (a může) požádat o RZD. Kdo již v průběhu roku skončil, tak toho neobesílají s upozorněním, že jestli nikam jinam nenastoupil, tak by mohl požádat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 2. 2021 12:36
Dobrý den,
prosím o radu, potřebuji pro RZD mít doložený od zaměstnance celý rok 2020? Dodal mi potvrzení o příjmech 1-7/2020, od 10/2020 je u nás, souběh žádný a když jsem se ptal na 8-9/2020, tak mi bylo řečeno, že byl v tom předchozím zaměstnání a když jsem se ohradil, že na potvrzení je jen do 7/2020, tak mlžil a nakonec řekl, neřešte, byl jsem 2 měsíce bez práce, takže ani na úp nic, tím pádem pracoval zřejmě na černo a 2 měs nemá zaplaceno zdravotní.
Mohu takového zaměstnance odmítnout a poslat ho na FÚ?
Děkuji.