Dobrý večer, provize chodí OSVČ na účet v průběhu měsíce následujícího po měsíci, za který provize vznikla, tu samozřejmě účtuji ke dni přijetí na účet v plné částce. Co se týče peněz přijatých za jednotlivé produkty od klientů, tak z převážné části se jedná o peníze přijaté v hotovosti. Vzhledem k tomu, že OSVČ nikdy nevystavovala pokladní doklady za přijetí této hotovosti (já ji bohužel účtuji prvním rokem), myslím, že nejvhodnější je, pokud OSVČ tvrdí, že prodává za nákupní ceny, vždy vycházet z dodavatelské faktury a tuto fakturu dávat v konkrétním měsíci, kdy byly produkty zakoupeny zároveň do příjmů, tedy, jak jsem již uváděla, k poslednímu dni tohoto měsíce. Má otázka spočívala v tom, že některé z produktů, které jsou uvedeny na dodavatelské faktuře, OSVČ "zkonzumuje" pro potřebu svou a své rodiny. A má jediná otázka tedy byla, zda, když nemám od OSVČ přesnou informaci o tom, co bylo pro ni, zda myslíte, že je vhodnější dávat tuto dodavatelskou fakturu celou do příjmů. Nebo, zda vlastně mi ani nic jiného nezbývá. Znovu upozorňuji, že OSVČ v tomto roce bude používat výdeje vypočtené procentem z příjmů, tzn. do výdajů se jí nedostává konkrétní faktura za zboží, ale 60% z příjmů. Velice děkuji za vaši odpověď. Doufám, že teď je to více srozumitelné.
Jak jsem napsala, o vedení účetnictví mě požádala letos za rok 2020 zpětně. Samozřejmě, že nemá vedené pořádně nic. Kdybyste viděli, jak jí účetnictví zpracovávala paní přede mnou, žasli byste. Daňová evidence na jednom listu papíru ručně napsaná, že to ani nejde přečíst. Do toho tam dávali maminčinu výpomoc za 60000Kč ročně a vůbec nikoho nezajímalo, že vlastně maminka nikde není přihlášena, neuvádí nic v DP atd. atd.. Do výdajů za rok 2019 nacpali faktury za prodej zboží a ani se neobtěžovali, zboží aspoň v hodnotě dodavatelské faktury dát do příjmů. Vše jsem jí řekla, ale zpětně to už řešit prý nebude. To co po ní teď chci já, je pro ni úplná novinka a nedokáže to pochopit, proč to po ní za 10 let zpátky nikdo nechtěl. Jen na její obhajobu musím říci, že ona měsíčně prodá zboží za 7000Kč a marže jí přijde cca 4000Kč, tak myslím, že obhájit by se to dalo. Na druhou stranu jí přeci nebudu určovat, že má přiznat teď více, než opravdu přijala. Věřte, že už teď si je ale jistá, že to, pokud přijde kontrola za předchozí roky, bude to mít dost těžké. ......Vrátím se tedy k otázce, na kterou jsem stále nedostala odpověď. Jak byste prosím řešili tu soukromou spotřebu? Poradíte mi někdo?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 2. 2021 14:19
Dobrý den, OSVČ uplatňuje výdaje procentem z příjmu. Kromě jiných činností prodává i čínskou medicínu. Svým klientům to prodává bez marže, protože stejně každý měsíc dostává z prodeje pěkné provize. Chtěla bych se jen zeptat na situaci, kdy si nechává nějaké zboží pro osobní spotřebu. Jak mám toto evidovat? Dávat do příjmů celou zaplacenou fakturu i za to zboží pro osobní potřebu, když mi není schopna říci, které zboží v konkrétním měsíci si nechává pro sebe? Já osobně dávám celou fakturu z opatrnosti po zaplacení k poslednímu dni v měsíci do příjmů. Jak byste postupovali vy? Děkuji za příspěvky.