Shrnutí kolegy, ale vyčkala bych co vyleze z Parlamentu, kde se bude projednívat tento zákon ve stavu legislativní nouze.
Osobní rozsah:
OSVČ
společníci malých s.r.o.
dohodáři
Vyloučené subjekty:
nespolehlivý plátce
nespolehlivá osoba
příjemce podpory v nezaměstnanosti
Hmotné podmínky pro vznik nároku na bonus:
převažující část příjmů ve srovnávacím období pocházela z jedné nebo více činností, které byly dotčeny krizovými opatřeními
pokles tržeb o více než 50 %
porovnává se výše příjmů ve srovnávaném období s průměrnou měsíční výší příjmů ve srovnávacím období
srovnávané období je kalendářní měsíc předcházející bonusovému období
srovnávací období je období 3 po sobě jdoucích kalendářních měsíců v období od 1. listopadu 2018 do 31. prosince 2019, jejichž názvy se shodují s názvy 3 kalendářních měsíců bezprostředně předcházejících bonusovému období
příklad
bonusové období únor 2021
srovnávané období leden 2021
srovnávací období listopad 2018 až leden 2019
nárok vznikne, pokud příjem za měsíc leden 2020 je aspoň o 50 % nižší než průměrná výše příjmů v období listopad 2018 až leden 2019
údaje o relevantních příjmech ve srovnávacím a srovnávaném období uvede žadatel v žádosti
namísto převažující části příjmů lze zohlednit převažující část přidané hodnoty pocházející z dané činnosti - typicky při porovnání např. prodeje zboží s malou marží a poskytováním služeb s vysokou přidanou hodnotou
namísto srovnávacího období lze použít rozhodné období, tj. období od 1. června 2020 do 30. září 2020
pokud je OSVČ nebo společník s.r.o. umístěn do karantény, neprovádí se ve vztahu k tomuto dni žádný test poklesu příjmů, tedy za tento den náleží KomB i v případě, že nedošlo k poklesu příjmů o 50 %
Výše bonusu:
1 000 Kč / den
pojistka proti „překompenzaci“ subjektů s malými tržbami – např. důchodci/podnikateli, který ve srovnávacím období roku 2019 měl příjmy 10 000 Kč a ve srovnávaném období roku 2021 jen 4 000 Kč, bude vyplacen jen pokles, tj. 6 000 Kč za daný měsíc
Délka trvání KomB 2021:
ze zákona 2 měsíce (únor a březen 2021)
délku lze prodloužit nařízením vlády při trvání krizových opatření
není zde přímá vazba na existenci nouzového stavu
Kombinace s ostatními programy:
povolena kombinace s ANTIVIRUS
povolen souběh s COVID nájemné
(podle mého názoru) vyloučen souběh s jinými COVID programy
Souběh s pozimním KomB:
v případě souběhu v období od 1. února do 15. února se provede zápočet
nouzový stav, vyhlášený vládou od pondělí 15.2. se nepovažuje za prodloužení nouzového stavu podle podzimního KompB
pokud tedy poplatník požádá o podzimní KompB za období od 23.1. do 15.2 a posléze i o KomB za období od 1.2. do 28.2., tak nejprve dostane za období 23.1. až 15.2. částku 500,- Kč/den a potom za období od 1.2. do 15.2. částku 500 Kč/den a za období od 16.2. do 28.2. částku 1000 Kč/den
Lidi nevím kam furt chvátáte, jen něco plknou v televizi tak sse toho všichni chytnou, nic není schválený, je to návrh a vy chcete aby vám to poslali nejlépe již včera na účet,
vyčkej času jako husa .... klasu
jakou informaci? pokud to není schváleno, tak se to může stokrát změnit, takže to není relevantní informace, naopak se může stát velmi zavádějící. je hezké, že raději máte nepodložené zmatené informace (dokonce i podle dosavadních materiálů chybné) a rozkazujete tu se spousty vykřičníků někomu aby nepsal, ale vypovídá to něco pouze o vás :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 2. 2021 20:21
Dobrý večer, prosím jsem kosmetička, žádala jsem klasicky o komp .bonus jak bylo vždy zveřejněno, bylo mi to jasné jak vyplnit žádost. Teď jak je 1 000 Kč a k tomu ty propočty tržeb tak jsem úplně vedle, prosím mohl by jste mi někdo poradit prosím vás hodně zkušené, děkuji vám moc