A nemohl by Vám poslat alespoň výpis z jejich obdoby našeho obchodního rejstříku, že je opravdu osobou povinnou k dani (podnikatelským subjektem)? Zřejmě by se měl doma zaregistrovat alespoň jako identifikovaná osoba, když přijímá Vaše služby, ale neznáme znění jejich zákona o DPH. Jestliže je tedy opravdu osobou povinnou k dani, má sídlo (nebo provozovnu, které je služba poskytována) na Kypru a není registrovaný k DPH ani jako ident. osoba, tak bych fakturovala bez daně, uvedla na ř. 26 přiznání a plnění bych neuváděla v SH ani v KH.
V první řadě bych zkoumala, zda mohu fakturovat bez daně. K tomu stačí, že je osobou povinnou k dani (nikoliv například nepodnikající fyzickou osobou) z jakéhokoliv koutu světa. Místo plnění se přesune mimo tuzemsko (§9/1 ZDPH).
Pro účely vykázání služby v přiznání k DPH a v případném SH potřebuji znát, zda je registrován k DPH v JČS. Pokud není, tak plnění spadne do řádku 26 a pak je jedno, jestli je klient z řecké, nebo turecké části. Myslím, že by stačilo oznámení klienta, třeba emailem, že společnost je osvobozena od DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 2. 2021 13:35
Dobrý den,
mám dotaz ohledně DPH. Klient na nás chce vystavit fakturu za služby, za normálních okolností by na toto plnění byl uplatněn reverse charge, ale klient pocházející z Kypru se hájí tím, že on je jako společnost osvobozen od daně (ale nemůže nám poslat žádné potvrzení). Jak v této situaci postupovat? Mám tedy na klienta nahlížet jako na neplátce a vystavit fakturu s českou daní, kterou si odvedeme v ČR ? Mám obavy, že pokud to takto udělám nebude chtít fakturu uhradit... Předem moc děkuji za radu.