To je fakt síla.
Paní Tečko, ještě abych věděl pro příště. Je můj postup správný? Kopíruji z původního dotazu.
Za rok 2020 máme účetní odpisy větší než daňové z důvodu prodeje DHM v květnu 2020, tedy účetní odpis je za pět měsíců 21 835 Kč, daňový poloviční 26 206 Kč, rozdíl činí 4 371 Kč, zůstatková cena účetní 56 783 Kč je pak větší než daňová 52 412 Kč, rozdíl 4 371 Kč zaúčtuji 592/481, tzn. daň vypočítaná z "účetního" VH (v nákladech jsou účetní odpisy nižší, tedy VH je vyšší) by byla vyšší než daň vypočítáná z "daňového" VH (daňové odpisy jsou vyšší, tedy ZD je nižší), firma odvede daň z daňového VH, tedy nižší, ušetří a jakoby si odloží daňový závazek na další roky. Kdyby byla situace opačná, tedy účetní odpisy větší než daňové, tak se účtuje opačným zápisem 481/592.
Pochopil jsem to správně prosím?
Zkuste se podívat ještě na článek " Odložená daň " z roku 2013
https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/ucetnictvi/odlozena-dan/
odlož.dan.závazek
pokud zůstatková cena účetní (56 783,-) je vyšší než daňová (52 412,-) tak účtujete o odl.dan.závazku. Ve vašem případě vytvoříte interní doklad , ve kterém rozdíl ( 4 371,-) vynásobíte aktualní sazbou daně PO (19%), tj 592AE / 481 AE 831kč Hotovo.
V roce 2021 zase zjistíte zůstatkové ceny účetní a danové. Vypočítáte rozdíl, pak sazbou daně vynásobíte a výsledek porovnáte s hodnotou z r 2020. ROZDÍL mezi rokem 2020 a 21 zaúčtujete. Takže bu´d se hodnota 481 zvýší nebo sníží. A tak pořád dokola. účtujete jen o rozdílu mezi roky, ne o celé hodnotě, která vám vyjde. Snad jsem to napsala pochopitelně. i paní . psala, že to není úplně jednoduché v diskuzi objasnit.
Rozumím, děkuji za podrobné vysvětlení, účet musí být vynulovaný, takže vždy z rozdílu mezi ZC daňovou a účetní vypočtu daň dle aktuální sazby a pak účtuji jen rozdíl mezi aktuálním a předcházejícím rokem, tzn. v roce 2020 by bylo 481 Kč, v roce 2021 např. 2 500 Kč rozdíl mezi ZC, z toho daň 475 Kč, pak rozdíl oproti 2020 (481-475), účtuji 6 Kč podle toho, která ZC je větší buď 592/481 nebo naopak.
Ale pořád mi není jasné, jak je to myšleno v článku s tím prvním rokem, že se účtuje přes 428 nebo 429?
A také nevím, jak by to dopadlo v tomto konkrétním případě, když byl majetek prodán, tedy další rok už žádný rozdíl mezi ZC nebude.
Předem moc děkuji za ujasnění.
Když už to takhle probíráte do detailu, tak ještě upřesním, že daň se počítá z budoucí sazby (danit se přece bude v budoucnu), ale vzhledem k tomu, že není žádná informace o změně výše daně, v praxi to vyjde nastejno.
Při účtování odložené daně prvním rokem se toto považuje za změnu metody, která se účtuje na 426 - Jiné výsledky hospodaření minulých let. V dalších letech už potom na účet 481.
Pokud je majetek prodán, potom účetní i daňová zůstatková hodnota je nulová a tak i odložená daň z tohoto titulu je nulová.
Ještě dodám, že rozdíl účetní a daňové zůstatkové ceny u majetku není jediným podkladem pro výpočet odložené daně. Patří sem i účetní opravné položky, nedaňové finanční deriváty, nedaňové rezervy a další.
Už jsem Vám psal, že je lepší odložené dani se vyhnout, pokud to jde.
Děkuji moc, ano už vím, že tuto povinnost nemám (z důvodu, že jsem mikro ÚJ a teď už i z důvodu, že vím, že nehraje roli rozdílný odpis, ale ZC majetku, takže stejně by ten důvod pro účtování odložené daně nevznikl při prodeji majetku), ale, když už se to tu rozpitvávalo, tak jsem chtěl celou problematiku pochopit, aby Vaše rady nepřišly vniveč.
Ještě jednou mnohokrát děkuji!
Možná pomůže toto https://www.podnikatel.cz/clanky/musite-uctovat-o-odlozene-dani/
J.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 3. 2021 14:19
Dobrý den,
moc prosím o radu. Nemám žádné zkušenosti s účtováním odloženého daňového závazku. Za rok 2020 máme účetní odpisy větší než daňové z důvodu prodeje DHM v květnu 2020, tedy účetní odpis je za pět měsíců 21 835 Kč, daňový poloviční 26 206 Kč, rozdíl činí 4 371 Kč, tedy musím zaúčtovat tento rozdíl na 592/481 nebo musím přepočítat na rozdíl zůstatkové ceny tedy účetní 56 783 Kč je pak větší než daňová 52 412 Kč, rozdíl je samozřejmě stejný, akorát mě teď mate, jestli je to opravdu mínus položka v přiznání.
Děkuji za vysvětlení.