Ze stejného ZD by mělo být pojistné stejné, ale záleží také na tom za jak dlouhou dobu byl ten ZD ( celý rok, několik měsíců, mohla být přerušena živnost, mohla být nemoc...apod. ) dále v roce 2020 byly odpuštěny minimální zálohy za 3-8 měsíc, které jsou u vedl.OSVČ nižší. Bez bližších podrobností nelze říct jestli a kde se stala chyba...
Ze stránek cssz:
Všechny OSVČ vykonávající hlavní nebo vedlejší výdělečnou činnost, neměly povinnost od března do srpna 2020 platit zálohy na důchodové pojištění, a to bez ohledu na to, v jaké výši byly zálohy na důchodové pojištění předepsány. Pokud i přesto OSVČ uhradila některou z těchto záloh, bude použita na případné jiné již splatné závazky a dále pak jako záloha na pojistné na září až prosinec 2020.
ze stránek VZP:
OSVČ, které nemusí dodržet minimální vyměřovací základ a tudíž hradí zálohy na pojistné na zdravotní pojištění nižší než minimální (tzn. méně než 2 352 Kč), rovněž nemusí za měsíce březen až srpen 2020 nic odvádět. Zálohy jim jsou prominuty v plné výši.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 3. 2021 17:33
Mám dotaz. Je možné, že OSVČ starob. důchodce zaplatí na důchodové pojištění při stejném příjmu víc než ten kdo pracuje na hlavní činnost? Nějak mi to nedává smysl. Může mi to někdo potvrdit,
Jestli neděláme někde chybu? Děkuji