Hlavní navigace

Kombinovane studium

  • (neregistrovaný)

    5. 3. 2021 17:24

    Dobrý den, mám 20 let a chci se hlásit jakožto profesionální sportovec na VŠ s kombinovanou formou studia. Zde https://www.adresarskol.cz/aktuality-7/status-studenta-2021-do-kdy-jste-studenty-po-ma jsem se dočetl že i jako student kombinovane formy VŠ (ne SŠ) mám nárok na proplacení zdrav. pojištění státem. Avšak nejsem zaměstnancem, ale sportovní činnost provádím jako OSVČ bez živnostenského listu (pro sportovce nebo např. umělce není třeba), a dočetl jsem se 3 rozdílné věci: 1) jako OSVČ nemám nárok -což by neměla být pravda, opět viz článek. 2) příjem (hádám, po odpočtu výdajů) musí být do hranice rozhodné částky zhruba 85 000 Kč za rok a za 3) můžu si přivydělávat neomezeně.
    Myslím si, že 1) a 2) bod je nepravdivý, a konečně tedy k mému dotazu, proč tohle celé píšu. U bodu č. 2, pro uplatnění musím vykonávat výdělečnou činnost jako činnost vedlejší. Chápu správně, že při studiu se má činnost automaticky zařadí na pozici vedlejší činnosti?
    Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 3. 2021 19:54

      EvaLi (neregistrovaný)

      Zákon o VŠ kombinovanou formu studia nezná (neuvádí). Ale VŠ můžou nabízet formu studia v tzv. kombinovaném programu, což znamená, že student nemá výuku od pondělí do pátku třeba 25 hodin týdně, ale má speciální rozvrh seminářů a může do školy (na semináře, přednášky) chodit třeba večer anebo o víkendu. Přijetím na VŠ se tedy stáváš studentem se vším všudy. A jestli ve svém volnu prodáváš brambory nebo závodně vesluješ (třeba i za peníze) nikoho nezajímá. Na studijním oddělení dostaneš potvrzení o návštěvě školy, obdržíš index a jako prvňák se jako každý jiný student zúčastníš slavnostního ceremoniálu Inaugurace - vítání ke studiu, kde složíš studentský slib. To všechno jen proto, že jsi řádným vysokoškolským studentem. Na zdravotním pojištění - jsi tzv. státním pojištěncem. Stát za tebe odvádí (platí) zdravotní pojištění tvojí zdrávce. V případě OSVČ jsi vedlejší (hlavní práce je studium). To vše do tvých 26-ti let, pak je jenom "doktorát" do 28-ti let.
      Jen jsem zvědavá, hlásíš se přímo na FTVS, na trenéra nebo management. A jaký sport?
      Co se týká informací o OSVČ. Rozhoď sítě a poptej se u svých kamarádů. Je lepší než zjišťovat na svazu - na centrále. Teď, když nám zakázali sportovat, tak vás "profesionálních" budou hromady a někdo už je třeba delší dobu a poradí ti, kam máš jít a hlásit se. Zdravím Lindnerová

    • 5. 3. 2021 21:26

      Marek (neregistrovaný)

      Hlásím se na UP, ale konkrétní obor ještě vybírám, ale bude to fakulta FTK. Taky jsem zvědavý. :-D

    • 5. 3. 2021 21:40

      Aion (neregistrovaný)

      To na nás dýchla nostalgie...
      Studijní oddělení se už zpravidla jmenuje jinak, index je v elektronické podobě, takže student dostává jen přístup...:-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).