Přehled OSVČ na sociální pojištění a vedlejší činnost
Alen
(neregistrovaný)
9. 3. 2021 14:54
Prosím o radu. Žena, která byla celý rok 2020 zaměstnána a zároveň byla spolupracující
osobou podává přehled o příjmech a výdajích za r. 2020. Platila zálohy na sociální pojištění ve výši 4 254,- Kč. Musí se považovat za OSVČ s vedlejší činností?
Jde mi o výši snížení za r. 2020 - zda 6X1 018,- nebo 6X2 544 Kč.
Vím, že v předchozí diskuzi radil někdo pánovi - důchodci ať vyplní hlavní činnost, ale
mě se zdá, že zákon č. 155/1995 Sb. jednoznačně definuje vedlejší činnost, a že nelze
si stanovit hlavní činnost dle vlastního uvážení. Prosím o názory.
Držel bych se Pokynů str. 4: Chce-li být OSVČ považována za OSVČ vykonávající vedlejší SVČ, je nutné, aby tuto skutečnost (viz výše uvedené) oznámila příslušné OSSZ nejpozději v den podání přehledu.
To znamená, v Přehledu v části B zaškrtnout jen hlavní, v části C nic.
9. 3. 2021 14:54
Prosím o radu. Žena, která byla celý rok 2020 zaměstnána a zároveň byla spolupracující
osobou podává přehled o příjmech a výdajích za r. 2020. Platila zálohy na sociální pojištění ve výši 4 254,- Kč. Musí se považovat za OSVČ s vedlejší činností?
Jde mi o výši snížení za r. 2020 - zda 6X1 018,- nebo 6X2 544 Kč.
Vím, že v předchozí diskuzi radil někdo pánovi - důchodci ať vyplní hlavní činnost, ale
mě se zdá, že zákon č. 155/1995 Sb. jednoznačně definuje vedlejší činnost, a že nelze
si stanovit hlavní činnost dle vlastního uvážení. Prosím o názory.