DPH se může uplatnit zpětně 3.roky. Jde o závazek tj. fa přijatou. Zaúčtuji k 1. dni současného období DPH (aby mě vstoupilo do DPH a KH) pokud se jedná o fa do 10000.
Pokud je fa nad 10000 doplníme datumem z fa (tj.starý) ještě řádek Datum KH a DPH a členění DPH nad 100000.
Kdyby se jednalo o pohledávku fa vydanou pak musíte udělat dodatečné DPH a následné KH, popř. souhrnné hlášení.
Takto mi to vysvětlili z FÚ.
Používaný program?
Při neuzavřeném účetnictví roku 2020 bych účtovala v agendě přijaté faktury roku 2020
datum zápisu 31.12.2020
datum odpočtu DPH - datum přijetí dokladu (tedy asi 02/2021)
datum účetního případu 31.12.2020
datum splatnosti - podle dokladu
datum KH DPH - DUZP (DPPD) podle dokladu.
Byl zde dotaz jak to zaúčtovat.
takže z r. 2019
DPH + daň zaklad - napíšu klasicky
akorát si k přiznání dám poznámku a seznam dokladů z r. 2019
aby byl jasný výpočet ??!!!
dík za diskusi
a samozřejme FP vydaná v lednu a k účetní se dostane např. až v 8. měsíci tak zaúčtuji až v 8. měsíci akorát pozor na KH - tam musí být datum co je na faktuře
Chybí základní informace.
Faktura by zaúčtovaná v roce 2019, celá částka do nákladů
NEBO
Faktura by zaúčtovaná v roce 2019 a pouze nebyl uplatněn v Přiznání k DPH odpočet DPH, přitom DPH bylo zaúčtováno na účet 343
NEBO
Faktura nebyla zaúčtovaná v roce 2019 vůbec a bude se o dluhu a uplatnění odpočtu DPH účtovat až nyní?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 3. 2021 14:22
Dobrý den,
dnes mi přišla faktura za služby z roku 2020, rok ještě uzavřený nemám, DPH bych chtěla uplatnit za 2/2021. Můžete mi prosím poradit jak správně zaúčtovat to DPH, nikdy jsem se s tím nesetkala.
Děkuji za reakce.