Dlouhodobý majetek od 2021

• 15. 3. 2021 23:27

Dobrý večer,

včera jste mi tady někdo posílal odkaz na p. Běhounka, kde jsou vysvětleny změny týkající se dlouhodobého majetku od 2021. Pročetla jsem si je, ale úplně jasno pořád nemám.
    Jestli ještě někdo můžete vysvětlit, budu velmi vděčná (nejsem účetní, jsem podnikatel).
    Pochopila jsem, že pokud firma stanoví do interní směrnice, že hranice pro dlouhodobý majetek je 80 tis., tak majetek do této hodnoty bude jednorázovým nákladem, nad tuto hodnotu se bude daňově odpisovat, pokud se rozhodne nechat hranici např. 40 tis., tak majetek do 40 tis. bude jednorázový nákladem, u majetku nad 40 a do 80 tis. budou účetní odpisy daňově uznatelné a nad 80 tis. se bude daňově odpisovat, ale pořád nechápu, co budu dělat s účetními odpisy u majetku do 80 tis. (když mám stanovenou hranici pro DHM 80 tis.), protože účetně by se asi měl odpisovat, aby bylo zachyceno jeho opotřebení nebo ne? Pak účetní odpisy nebudou daňovým výdajem a budou mi zvyšovat výsledek hospodaření jako plus položka?
    A dále kategorie dlouhodobého nehmotného majetku ze ZDP vypadla, takže už se daňově neodpisuje a účetní odpisy jsou uznatelným výdajem, je to tak?

Děkuji za reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).