Málo informací. Je rozdíl, zda podnikal celý rok, ale jen 9 měsíců jako hlavní, nebo začal podnikat až v průběhu roku, zda k tomu pracuje nebo šel do důchodu, a přesně ve kterých měsícících podnikal jako hlavní, případně vedlejší - neboť tady se počítá s těmi odpuštěnými měsíci 3-8. Není to tak jednoduché.
Nemáte to v textu prvního dotazu obráceně, nemělo by být 9 měsíců vedlejší osvč z důvodu studia a 3 měsíce hlavní osvč? Tj. jen 3 měsíce, po které platí min.vyměřovací základ. Takto by to vyšlo na částku 87.000 Kč na řádku 14. Přehledu.
děkuji, ano, mám to naopak, už jsem domotaná, omlouvám se za zmatek.
Ale i tak, je to tedy v pořádku, že, když bude vypočtený vym. základ vyšší než 3x17450.50 vezme se ten vypočtený? Jak jsem již psala, myslela jsem, že bude nějaká poměrná část vypočteného+3 x minimální. Takto vlastně vyměřovací základ vychází úplně stejně, jakoby byla celý rok "vedlejší" a ty 3 měsíce jí to neovlivní, přestože měsíčně je vyměřovací základ nižží než minimální. Snad jsem to napsala srozumitelně.
děkuji velice
Ano - nemáte to obráceně ? A vůbec - co to je za ukončení studia v září ? To snad ani nejde.... Pokud studoval střední školu, má status studenta do června - a prázdniny, jen pokud neměl příjmy - a on podniká.. U vysoké školy je to ještě o měsíc méně - takže jak to měl ? Ledaže by nastoupil do školy v září - a hned v září by skončil, ale to se dá použít jen v případě vysoké školy.
Ano, státní zkoušky podle harmonogramu VŠ může konat i v září. To je pravda. Ale na střední škole to je jinak. Tam jsou maturity prostě do konce června (nepočítám letošek), a kdo dělá opravné zkoušky třeba v září, tak to už status studenta nemá. Končí červnem. Případně ještě prázdniny - ale pokud nepracuje nebo nepodniká, to už nemá status studenta ani za ty prázdniny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 3. 2021 8:53
Dobrý den, prosím je v pořádku, že pokud pro OSVČ platí minimální vym. základ ZP 9 měsíců a zbývající 3 měsíce již ne a má příjmy - výdaje výši Kč 174000, je ročním vyměřovacím základem 87000? Předkládala jsem, že budou zohledněny ty tři měsíce. Nějak jsem se zamotala. Vyplňuji v Přehledu na stránkách ZP a ten se chová tak, že pokud je vypočtený vym. základ vyšší než 3x17.450.50 bere ten vypočtený. a z něj i vypočítá ZP na celý rok. Je to v pořádku? Moc děkuji