Identifikovaná osoba není překážkou pro paušální daň, plátce ano.
Registrovat se musíte elektronicky na svém finančním úřadě, zákon 235/2004, § 97, 97a. Postup vizte https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-pridane-hodnoty/informace-stanoviska-a-sdeleni/registrace-platce-danova-priznani/Info-k-problematice-registrace-DPH-8935
Už skoro všechno víte. Až se zaregistrujete (§ 101a) získate DIČ, které budete uvádět na vystavených fakturách a poskytovat dodavatelům ze zahraničí (fakturace - zkuste prozkoumat třeba aplikaci idoklad). Povedete evidenci podle § 100 a 100a. Přijatá plnění (služby ze zahraničí a zboží z JČS) uvedete do přiznání DPH (§ 101) a odvedete daň (§ 108). Poskytnuté služby do JČS uvedete do souhrnného hlášení (§ 102). Oboje pošlete FÚ vždy do 25 dnů po měsíci kdy došlo k přijetí nebo poskytnutí - jen když k tomu či onomu došlo; toto vše včetně registrace viz EPO.
Skvele diky, rozumim:
1) Necham se identifikovat
2) Apple mi bude posilat penize na ucet - pokud neprekrocim 1 000 000kc rocne tak nemusim nic danit, jen udelam do 25 dnu souhrn DPH.
3) Applu budu posilat fakturu se svym novym DIC
4) Tady v cesku budu nadale posilat fakturu jen se svym ICO a jako "neplatce DPH"
Podstate se pro me zmeni jen to ze pokud si nekdo aplikaci koupi a apple mi posle penize, tak do 25 dnu musim podat souhrn.
Ad 2: Musíte vždy rozlišit jakou a komu/od koho službu poskytujete/nakupujete (§ 9, 9a, 10h, 10i). Následující platí pro Apple - osobu povinnou registrovanou v JČS. Poskytnutí služby (ke dni podle § 24a) bude vykázáno v souhrnném hlášení; bude se jednat o poskytnutí služby s místem plnění v JČS (§ 9 odst. 1) -> není předmětem daně (§ 2) -> nepočítá se do obratu (obrat se nepočítá z přijatých peněz, ale z uskutečněných plnění); daňové přiznání se nepodává. Přijetí služby: Kdybyste mu platil/měl platiti/si strhával provizi, musíte z ní přiznat (ke dni podle § 24) a zaplatit daň -> podat daňové přiznání; poskytnete mu svoje DIČ. Ad 1,3,4 Ano. Ovšem kdyby Apple poskytl české DIČ nic z toho neplatí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 3. 2021 22:36
Dobry den,
Mam dotaz ohledne prodavani aplikace na AppStore - na nekterych forech a strankach ze jsem se docetl ze je nutne se stat platcem DPH.
Vzhledem k tomu ze jako OSVC jsem na novem mesicnim pausalu (platnym od 1.1.2021), urcite nemam zajem stat se platcem DPH kvuli tem par stokorunam za rok (mozna se podcenuju ale i tak).
Nevi nekdo jak tomu presne je kdyz bych fakturoval Apple za projede aplikace z AppStore?
Diky moc
Filip