Dotaz srozumitelný je, zákoník práce už méně.
"Jen do výše dvacetinásobku stanovené týdenní pracovní doby nebo dvacetinásobku kratší týdenní pracovní doby se pro účely dovolené považuje za výkon práce doba zameškaná v témže kalendářním roce z důvodu
a) dočasné pracovní neschopnosti,..."
Takže kratší nemoc, jako ve vašem případě, se počítá jako doba odpracovaná.
Jojo toto všechno vím i to že ten 20nasobek se počítá jen v případě že se odpracuje 12ti násobek týdenní pracovní doby. Jen tedy pořád nevím jak se s tím popasovat tady v tom případě a celkově ve všech případech. To budu muset u všech kontrolovat jestli náhodou nebyly během roku pár dní nemocní? A taky pak podle toho upravím hodiny dovolené? Nebo mně vlastně nemoc nezajímá? No jsem z toho dneska úplně vedle, zamotala jsem se do toho že už nevím která bije.
Ten 12ti násobek je obdoba dřívějších 60 odpracovaných dnů. Váš zaměstnanec do 30.4. tuto podmínku pravděpodobně splní, takže jak píšete, vás ta nemoc vlastně nezajímá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 3. 2021 14:59
Dobrý den, měla bych dotaz k výpočtu počtu hodin dovolené a prosím o pomoc.
Zaměstnance pracovní poměr trvá od 1.1.2021 do 30.4.2021. Úplně jsem se teď do toho zamotala. Odpracovaný 4násobek TPD je. ovšem v jednom měsíci byla nemoc 10 dní. Zohledním nějak tu nemoc ve výpočtu počtu hodin dovolené? Pravidlo 12/20 znám. ale nějak to neumím teď použít. Jestli se to toho týká nebo ne. Dříve se krátila dovolená za nemoc až když byla nemoc delší než 100 dní. Nyní nevím jak s tím naložit. Jestli je taky určený nějaký minimální počet dní nemoci od kdy se k tomu přihlíží nebo ne.
Snad je můj dotaz srozumitelný.
Děkuji.