Dohoda o provedení práce s odměnou nad 10.000,- Kč/za měsíc se i při nepodepsaném prohlášení poplatníka daní zálohovou daní, tak že by nemělo být vystaveno potvrzení o sražené srážkové dani.
Nebylo podepsáno prohlášení poplatníka a byla každý měsíc odměna vyšší než 10.000,- Kč? Potom by se jednalo zálohovou daň a mělo být vystaveno jiné potvrzení o zdanitelných příjmech.
Pokud byla odměna měsíčně nižší než 10.000,- Kč při nepodepsaném prohlášení poplatníka je vystaveno správné potvrzení.
Do daňového přiznání se sražená zálohová daň píše do řádku 84 a sražená srážková daň do řádku 87a.
Děkuji a konkrétně je to takto: jedná se o vystavené potvrzení vystavené obecním úřadem za odměnu jako člen v zastupitelství obce je to na potvrzení, které se nazývá "Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti plynoucích na základě zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů a o sražené dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z těchto příjmů" (vzor MFin 5460/A-vzor č.7) a je uveden úhrn příjmů, úhrn povinného pojistného a úhrn skutečně sražené daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z příjmů. Domnívám se, že by tato sražená daň měla být uvedena na ř.84. Prohlášení poplatníka bylo podepsáno u zaměstnavatele a od něho mám potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti.
Tak že se nejedná o žádnou dohodu o provedení práce, ale o funkční odměnu neuvolněného zastupitele.
Jestli byla měsíční odměna v roce 2020 větší než 3.000, tak má být zdanění zálohovou daní a potvrzení mělo být: Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění
Pokud byla měsíční odměna do 3.000, včetně, měla být sražena srážková daň a vytaveno potvrzení: Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti plynoucích na základě zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon") a o sražené dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z těchto příjmů
Tak že těch 10.000,- Kč je celkem za rok 2020 a nebo pobíráte měsíčně 10.000,- Kč?
To tedy znamená, že máte měsíční funkční odměnu zastupitele ve výši 2.557,- Kč , správně je vám srážena srážková daň a máte správně vystavené potvrzení o zdanitelných příjmech.
Tak že co vlastně znamenala vaše slova v dotazu:
"pokud mám uzavřenou dohodu o provedení práce vyšší než 10 000 Kč"
na které jsem původně reagovala?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 3. 2021 7:45
Dobrý den, pokud mám uzavřenou dohodu o provedení práce vyšší než 10 000 Kč bylo mi předáno potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a sražené dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně, kde je uveden úhrn příjmů, úhrn povinného pojistného a sražená daň uvedu tuto sraženou daň v daňovém přiznání do řádku 84 nebo do řádku 87a? Moc Vám děkuji za Vaši odpověď a přeji pěkný den.