Ne, živnost jsem vyřizoval v dobe, kdy to osobně nešlo, přes telefon a e-mail jsem to tedy dělal a z nějakého důvodu to nebylo možné, ale o to nejde, mě zajímá jak se to bude počítat, zda budou počítat zálohy za ty 4 měsíce, kolik to tak zhruba bude s ohledem na můj výdělek a ještě jaká je splatnost těch plateb?
Nahlásit jste se měl v září 2020 jako OSVČ na hlavní činnost na ZP, ČSSZ. Dále jako poplatník daně z příjmu FO na FÚ.
Zálohy na zdravotní a na sociální pojištění, které jste měl povinně platit od září do prosince 2021 teď už nebudete řešit. Jen nedoplatky podle Přehledu na ZP, Přehledu na ČSSZ a podle Přiznání k dani z příjmu FO.
Pro základy doporučuji přečíst stránky jakpodnikat.cz - jsou tam odpovědi na Vaše dotazy ohledně termínů podání přehledů a plateb.
Budete mít přeplatek na zdravotním pojištění jako OBZP, ale těžko říct, kolik Vám vyměří na sancích za pozdní nahlášení začátku podnikání a za nezaplacené zálohy.
Mockrát děkuji za přehlednou odpověď, můžu jen poslední otázku, pokud uvedu příjem 450 tisíc, po výdajích to vychází 180 tisíc Kč, jak bude tento příjem brán co se týče dokazování příjmů, třeba při žádosti o hypotéku, je to jako 180÷4 ( měsíce podnikání) nebo 180÷12 ,nebo prostě jako 180 za celý rok? Hloupý dotaz, vím, jen mě to zajímá a nemůžu o tom nikde nic najít.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2021 12:50
Dobrý den, mám takový netradiční, možná hloupý dotaz, ale v podníkání jsem nový, tak mějte prosím pochopení.
Budu podávat své první danové přiznání za rok 2020 , živnost jsem si vyřídil už v Dubnu 2020, ale podnikat jsem začal až v Září 2020, nikomu jsem nic nehlásil při zahájení činnosti, což byla nejspíš chyba? Informoval jsem se o zálohových platbách a že je platit nemusím, že po podáni přiznání a výpočtu můžu platby uhradit naraz, to je to co mě zajímá. Když podám přiznání , celkový příjem 450 tisíc korun, výdaje paušálem 60 procent, budu muset platit sociální a zdravotní za ty 4 měsíce od Září do Prosince, nebo od toho Dubna? A ještě další věc, jelikož jsem prodával většinu zboží osobně z domova, tak na většině faktur je pouze jméno kupujícího, nic víc, nebude to problém? A jak dlouhou dobu mám na to, abych uhradil veškeré platby, od podáni přiznání?
Předem dekuji za odpoved.