OT. Uvádíte "mojí povinností jako účetní je tak podat přiznání k dani z příjmu.." - máte na mysli zpracování a podání Přiznání jako daňový poradce? Protože nikdo jiný za poplatníka OSVČ daňové přiznání podávat nemůže. Pokud vím.
Chápu lidskou stránku, ale na co máte s OSVČ uzavřenou smlouvu? Přesně. A máte od něj plné moci, které plati i po jeho smrti?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 4. 2021 20:22
Dobrý den, prosím o pomoc, jelikož jsem trochu zoufalá z této situace. Podnikatel OSVČ - plátce DPH zemřel dne 4.3.2021, mojí povinností jako účetní je tak podat přiznání k dani z příjmu za období od 1.1.2021 do 3.3.2021. Mám podat i přehledy za zdravotní a sociální? Zálohy v roce 2021 placeny byly a byly docela vysoké, nechci dědice připravit o případné přeplatky, zašle mi OSSZ a VZP podklady pro přehledy (info o uhrazených zálohách), nebo si o ně musím zažádat? Jejich výši znám, ale chtěla bych to mít "černé na bílém". Dále mě kontaktovali odběratelé s tím, že si přejí vystavit faktury, mohu vystavovat jménem podnikatele faktury s datem vystavení a DUZP po jeho úmrtí, jedná se zase o docela vysoké částky, o které bych nerada připravila dědice, v živnosti nikdo z dědiců pokračovat nebude, ale praxe byla taková, že se služby fakturovali zpravidla čtvrtletně, jelikož i plátce DPH je čtvrtletní a dle sdělení FÚ mám podat přiznání od 1.1.2021 do 3.3.2021, poté od 4.3.2021 do 31.3.2021 a následně dále každý kvartál do ukončení dědického řízení? Je to opravdu hodně dotazů a děkuji za Vaše názory a zkušenosti, opravdu jsem se s tím v praxi nikdy nesetkala a je to pro mě šok nejen po účetní, ale i po lidské stránce. Jenom doplňuji, že žádný majetek a zaměstnance neměl a vedl daňovou evidenci. Ještě jednou děkuji za odpověď.