Zálohová faktura (někdy též zálohový list), proforma faktura, výzva k platbě – všechny tyto pojmy označují v podstatě totéž. Doklad, který není účetním ani daňovým dokladem a jeho podoba a použití se neřídí žádným zákonem. Používá se v případě, kdy chceme, aby nám zákazník zaplatil předem – před poskytnutím služby nebo před dodáním zboží.
Dobře děkuji, šlo mi o tu formulaci zalohova faktura-proforma, pokud ale může mít jakoukoliv podobu tak předpokládám že je jedno jak je pojmenovany ( ze tam jsou oba vyrazy). Zálohovou fakturu-proformu nemam povinnost archivovat, pouze daňovy doklad k ní i kdyz je v daňovem dokladu uvedeno hrazeno zal. fakturou c. 222222?
Doklad, na základě kterého bych zaplatila zálohu, bych archivovala. Minimálně po dobu archivace účetních dokladů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 4. 2021 21:13
Dobry večer, dostal se mi do ruky doklad k úhradě, který je nadepsany Zalohova faktura-proforma je to v pořádku? Ještě jsem se s tímto nesetkala. Bud jen ZF nebo Proforma, nikdy zalohova faktura-proforma. Mam zadat opravu nebo je to v pořádku? Děkuji a pěkný večer.