Nárok na dovolenou při rizikovém těhotenství

• (neregistrovaný)

26. 4. 2021 9:03

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně čerpání dovolené za rok 2021. Od 18.3.2021 jsem na nemocenské z důvodu rizikového těhotenství. Termín porodu mi vychází 13.11.2021. Nástup na mateřskou dovolenou dle kalkulačky pokud bych šla 8 týdnů je 18.9.2021. Zajímá mě tedy na kolik dní dovolené při pokračování nemocenské až do nástupu do MR budu mít nárok za rok 2021 a poté za rok 2022. Základní výměra dovolené v zaměstnání jsou čtyři týdny. Týdenní pracovní doba 40 hodin. Tento rok jsem nevyčerpala žádnou dovolenou. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 4. 2021 14:05

xJ (neregistrovaný)

Musíte si spočítat počet odpracovaných směn v roce 2021, počet směn čerpání MD a počet směn čerpání nemoci. Doba čerpání MD se počítá jako doba odpracovaná.
      Z počtu odpracovaných směn a směn na MD vypočítáte počet odpracovaných týdenních pracovních dob.
      Pokud odpracovaná doba a doba MD bude činit alespoň dvanáctinásobek stanovené týdenní pracovní doby, bude se za výkon práce pro dovolenou považovat také doba nemoci, ale jen do výše dvacetinásobku stanovené týdenní pracovní doby.
      Vzorečky pro výpočet poměrného nároku na dovolenou jsou např.
      1) odpracované hodiny : 52 týdnů (kalendářní rok) x výměra dovolené (4 týdny) = počet hodin dovolené
      nebo
      2) stanovená týdenní pracovní doba (40 hodin) : 52 týdnů (kalendářní rok) x odpracované týdny x výměra dovolené (4 týdny) = počet hodin dovolené

• 26. 4. 2021 16:57

Naty (neregistrovaný)

Vychází to následovně;
      Odpracovaných 53
      Nemoc 128
      MD 71

Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).