Pracovně-právní vztah

• (neregistrovaný)

29. 4. 2021 11:14

Dobrý den,
    obracím se na Vás s dotazem ohledně neplaceného volna. Jsem studentka denního studia na VŠ plus pracuji na plný úvazek. Nyní mám před státními zkoušky. Již rok mi v práci slinují, že mi dají měsíc neplaceného volna na přípravu a vykonání zkoušek. Nyní za mnou přišli, ať si na to vyberu všechnu dovolenou, že je dané že nejdřív musím vyčerpat dovolenou a pak až zažádat o neplacené volno. Jak to tedy je? Musím dle zákona vyčerpat nejprve dovlenou?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 4. 2021 12:14

katka2 (neregistrovaný)

Dle zákona je to tak , že o čerpání dovolené a povolování neplaceného volna rozhoduje (až na drobné výjimky se starou dovolenou) zaměstnavatel. Takže se mi jeho postup zdá v pořádku.

• 29. 4. 2021 12:40

Kristý (neregistrovaný)

Ano, on mi rok slibuje že mi dá neplacené volno, ještě před měsíc jsem se ujišťovala, tvrdili mi že mi ho dají bez problémů a ted na mě spustili, že dle zákona si musím vybrat nejdříve dovolenou - což v zákoně nic takového není.. (alespoň já jsem to nenašla)

• 29. 4. 2021 19:34

Aion (neregistrovaný)

Postrádám základní informaci, a to tom, zda se jedná o zvyšování kvalifikace = zda zaměstnavatel uznal, že zvýšení vaší kvalifikace je v jeho zájmu.
      Pokud ano, máte nárok na pracovní volno dle § 232 ZP.
      Pokud ne, je na vás, zda zaměstnavatele požádáte o dovolenou nebo o neplacené volno. Ani jedno vám zaměstnavatel nemusí poskytnout.
      Kdysi platilo nepsané pravidlo, že neplacené volno nelze poskytnout, nemá-li zaměstnanec vyčerpánu dovolenou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).