Hlavní navigace

Uzavřená provozovna x náhrada mzdy ve 2.čtvrtletí

  • (neregistrovaný)

    15. 5. 2021 10:55

    Dobrý den, prosím znalé o rady: z důvodu uzavření provozu restaurace zaměstnankyně (servírka) pobírala od podzimu náhradu mzdy. Zaměstnavatel čerpal program Antivirus na zaměstnance.
    1. Nyní obdržela výplatnici za duben, kde má k vyplacení částku nižší cca o 6 tis. Kč. Za duben to tak mají všichni její kolegové. Zaměstnavatel jim to odůvodnil tím, že za 1.čvrtletí neodpracovali žádnou směnu a proto jim je náhrada od dubna vyplácena z minimální zaručené mzdy , protože nemají "svůj" hodinový průměr z prvního čvrtletí.
    2. Současně v dubnu všem zaměstnancům "propsal" loňskou nevyčerpanou dovolenou. O čerpání dovolené se dozvěděli až na základě údajů na výplatnici. Vím, že zaměstnavatel čerpání dovolené může určit a nařídit, ale neměl o tom své zaměstnance aspoň nějak informovat? Náhradu za dovolenou má počítanou také z pravděpodobného výdělku (stejné odůvodnění ze strany zaměstnavatele,viz výše).
    Prosím je to takto v pořádku, skutečně z důvodu, že byla provozovna uzavřena "spadne" ji hodinový průměr pro počítání náhrad mzdy na minimální částku dle zaručené mzdy?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 5. 2021 14:20

      om (neregistrovaný)

      Měl by se určit pravděpodobný výdělek dle §355 ZP. Čerpání dovolené sice nařizuje zaměstnavatel, ale měl by zaměstnanci písemně oznámit, a to alespoň 14 dnů dopředu nedohodnou-li se jinak.

    • 17. 5. 2021 15:40

      zt (neregistrovaný)

      Děkuji za odpověď. Dovolenou jim předem neoznámil, na ničem se nedohodli. Ohledně toho pravděpodobného výdělku jim zaměstnavatel s p.účetní řekl, že když neodpracovali ani jednu směnu, náhrady se jim počítají z minimální zaručené mzdy (pravděpodobný výdělek za 4/21. Takže vlastně jakoby "nově" nastoupili do zaměstnání).
      Podle mě tedy zaměstnavatel nemá pravdu. Pokud zaměstnavatel čerpal Antivirus a vyplácena jim byla za 1-3/2021 náhrada ve výši 100% průměrného výdělku, pak se tato doba dle úpravy MPSV považuje za odpracovanu, započítává se zaměstnancům do nároku na dovolenou a rovněž se z ní počítá průměrný výdělek pro účely vyplácení náhrad mzdy (ať už za dovolenou, nebo za překážku v práci dle §208 ZP) v dalším kalendářním čtvrtletí.
      Pokud se pletu, prosím o opravu a odpověď. Ona neví, jak mají zaměstnavateli argumentovat, co mu třeba předložit aby jim byly mzdy za duben opraveny. Vidí v tom jistou "vyčuranost" zaměstnavatele, aby jim za starou nevyčerpanou dovolenou proplatil co nejmenší částky a také co nejméně zaplatil na odvodech. Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).