Obecně lze říci, že kontrola zaměstnanců je povolena, pokud je dán oprávněný zájem zaměstnavatele převažující nad zájmy na ochranu soukromí zaměstnanců a pokud je kontrola přiměřená.
Kamerový systém by měl být nahlášen na Úřadu na ochranu osobních údajů.
Zaměstnanec by měl být seznámen písemně (GDPR).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 5. 2021 14:06
Dobrý den,
vlastním maloobchodní prodejnu snímanou kamerovým systémem primárně určeným jako ochrana proti krádeži. Nedávno jsem z kamerového záznamu zjistila, že mi krade jeden zaměstnanec. Po prozkoumání starších záznamů jsem zjistila, že krádež nebyla ojedinělá, ale jednalo se o pravidelnou aktivitu. S prodavačem jsem okamžitě rozvázala pracovní poměr a jelikož se jedná o nemalou částku, kterou odcizil, chtěla bych ho nahlásit na policii. Mám však obavy, to že je prodejna monitorovaná kamerami zaměstnanci vědí a o rozmístění kamer byli informování v první den nástupu do práce v rámci zaškolení. Vše ale pouze ústně. Nehrozí mi pokuta, pokud bych krádež nahlásila a vyšlo najevo, že zaměstnanci nebyli informováni písemně? Musí informace o monitorování kamerami být zanesena v pracovní smlouvě/DPP?
Děkuji.