Darovací smlouva nebo smlouva o reklamě?

• 4. 6. 2021 14:46

Dobrý den,

prosím o radu, založil jsem si spolek, budu pořádat jednu akci.
    Pro firmy, které poskytnou sponzorský dar, mám sepsat smlouvu o reklamě nebo darovací smlouvu? Jako laik mám asi takovou představu, že smlouva o reklamě půjde do nákladů a darovací smlouva mimo, ale uplatní se jako odpočet? Je něco výhodnější?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 6. 2021 15:23

vladík

Smlouva o reklamě- musí tam být nějaké protiplnění, třeba propagace firmy na vaší akci, potom si firma dá nákladů na reklamu,vy ale musíte tento příjem z reklamy zdanit, sponzorský dar je bez protiplnění z vaší strany- firma má nedaňový náklad a pokud splní podmínky v ZDP, může si odečíst v dańovém přiznání, u vás je potom takový příjem osvobozen od daně.

• 4. 6. 2021 15:36

xy (neregistrovaný)

ovšem pokud poskytne firmě protiplnění ať už v možnosti umístění baneru či jinak, nejde o dar, ale reklamu.

• 5. 6. 2021 8:33

Mona1

Děkuji oběma.
      Ještě mi dovolte jeden dotaz, musí být v darovací smlouvě uveden název akce, na kterou se dar poskytuje? Nebo stačí formulace na činnost spolku? Jde mi o to, kdyby se akce posunula na jiný termín, nedejbože zrušila, nebo bych zjistil, že dary přesahují náklady akce, tak mohou zůstat pro činnost spolku nebo se vrací?
      Děkuji

• 7. 6. 2021 11:01

vladík

Pokud činnost toho spolku odpovídá činnostem vyjmenovaným v §20/8 ZDP ( pro odpočet ze základu daně ) potom můžete dar formulovat obecně, že je určen na činnost spolku jako takovou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).