Hlavní navigace

Darování plazmy - volno v práci

  • (neregistrovaný)

    7. 6. 2021 7:45

    Dobrý den, prosím Vás, když jde zaměstnanec darovat plazmu, za kterou si nechá zaplatit, má nárok na placené volno? Směnu bude mít 6-14, darovat jde večer. Má nárok na volno další den (v rámci 24 hodin?). Děkuji Hana

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 6. 2021 9:14

      Hana (neregistrovaný)

      Děkuji Vám. Logické to je, ale četla jsem výklad od paní Kučerové, že volno a náhrada je tak jako tak. Kouknu a pošlu. A volno má, když jde večer a má ranní směnu? Tak to tam totiž taky píše, že volno platí 24 hodin.

    • 7. 6. 2021 9:21

      Hana (neregistrovaný)

      Takzvaně placené odběry krevní plazmy

      V poslední době se objevují odběry plazmy, které jsou zaměstnancům finančně kompenzovány. Zaměstnanci dochází k odběrům pravidelně, často i dvakrát do měsíce. Jejich opakované uvolňování narušuje provoz. Objevil se i právní výklad, na základě kterého se v tomto případě nejedná o placenou překážku v práci.

      Správný postup objasnila Kristýna Křupková z ministerstva práce a sociálních věcí. "Odběr krevní plazmy (aferéza) je stejně jako odběr krve překážkou v práci pro jiný úkon v obecném zájmu, po dobu jejíhož trvání přísluší zaměstnanci v rozsahu stanoveném v § 203 odst. 2 písm. d) zákoníku práce pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu. Zákon nerozlišuje, ve kterém (zda státním nebo nestátním) zdravotnickém zařízení k odběru dojde. Je známo, že některá nestátní zdravotnická zařízení při odběru krve (aferéze) poskytují dárcům paušální náhradu výdajů spojených s odběrem, a nejedná se tak o odměnu (úplatu)." Pro každou překážku v práci obecně platí, že nastává jen tehdy, pokud nezbytně zasahuje do pracovní doby zaměstnance a příslušný úkon (činnost) nebylo možno provést mimo pracovní dobu. Omezit nedůvodné zneužívání této překážky v práci lze jen důslednou kontrolou, zda k odběru krevní plazmy nemohlo dojít mimo pracovní dobu zaměstnance. Kateřina Křupková závěrem upozornila, že někteří zaměstnavatelé nesprávně omezují dobu překážky v práci z důvodu aferézy či darování krve například jen na 4 hodiny. Takové časové vymezení není v souladu se zákoníkem práce, neboť překážka v práci je omluvena a trvá po nezbytně nutnou dobu, která je individuální v každém jednotlivém případu a nemůže být zaměstnavatelem takto limitována.

      Frekvence odběrů krve a plazmy je v souladu s mezinárodními normami omezena vyhláškou ministerstva zdravotnictví, a to pro darování krve u mužů na 5 odběrů a u žen na 4 odběry v průběhu dvanácti měsíců. Pro darování krevní plazmy je však přípustná maximální frekvence odběrů znatelně vyšší, neboť minimální interval mezi odběry může činit pouhých 14 dní.

    • 13. 6. 2021 6:39

      VlK (neregistrovaný)

      Ano, je. Ale je to důsledek legislativy, kdy je zakázán prodej. Takže je to vždy "dar".
      On to dar není nikdy.
      Buď dostanete kompenzace přímo od odběratele nebo dostanete kompenzace od státu.
      Plus (nedobrovolně) se na tom podílí i zaměstnavatel.

    • 16. 6. 2021 8:23

      Tomáš Smolík (neregistrovaný)

      Má, ale nesmí jít ten den k otrokáři.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).