Nemáte jen dodržet 8 hodin (ve skutečnosti 7,5 hod.), ale také začátek a konec pracovní doby. Na začátku pracovní doby máte být na pracovišti.
Neznáme podmínky vašeho pracoviště, vzdálenost snímačů docházky od pracoviště ani dobu nutné přípravy před započetím práce (doba na šatně), takže nelze posoudit, zda je postup zaměstnavatele v pořádku.
Pracovní dobu máme buď od 6 do 14 nebo od 7 do 15 hodin. Jsem tam chvilku a sama být v kanceláři nemohu, jelikož to ještě neumím, takže jsem byla s kolegyněmi domluvená, že zatím mohu chodit mezi 6 a 7 a podle toho i končit. Bohužel personalistka mi oznámila, že mi díky 6 minutám “pozdního” příchodu a 10 minutám práce navíc, chybí odpracovat půl hodina. Nikde v kolektivní smlouvě ani vnitřních předpisech jsem informaci o 15ti minutových pozdních příchodech, rovnajících se 30 minutám práce přesčas, nenašla. Je to pro mě naprostá novinka, nikdy jsem takhle na “štípačky” nepracovala. Nenapadlo mě, že to tak může být. Moc děkuji za Vaši reakci.
6,06 jste seděla v kanceláři, nebo teprve přišla do zaměstnání?
kolegyně jsou vaše nadřízené, které vám mohou určit pracovní dobu?
V 6:06 jsem si pípla u vstupu podle informací od personalisty. Ve 14:10 jsem se zase odpípla. Máme to cca 2 minuty do kanceláře.
Ano, jedná se o vedoucí kanceláře, ve které pracuji. Také mi zadává práci a zároveň mě zaučuje, tudíž bych řekla, že se jedná o mou nadřízenou. Jestli je to tak i v organizačním řádu, bohužel nevím, jelikož ten není k dispozici.
dokud nevíte, kdo vám může "upravit" pracovní dobu, tak nelze poradit. začátek máte v šest, takže v šest sedět v kanceláři a začít pracovat.
konec pracovní doby máte taky stanovený, takže pokud nejde o přikázaný přesčas, nevidím důvod, proč pozdější odchod (z kanceláře!) zohledňovat.
Moc děkuju, všechno tohle chápu, ale pracovní dobu od 6 hodin pevnou nemám. Po domluvě s kolegyní mohu dorazit mezi 6 a 7 hodinou, a na základě toho potom po 8 hodinách i odejít. Tak mi to bylo řečeno. V původním dotazu mi šlo ale hlavně o to, zda je možné mi nařídit 30 minut přesčasu i přesto, že jsem reálně těch 8 hodin odpracovala, a to aniž by toto bylo uvedeno kdekoliv ve vnitřních pokynech.
Každopádně chápu a moc děkuji za Váš čas a přeji fajn zbytek dne. :)
Jednou máte pracovní dobu od 6, podruhé od 7, potřetí máte nástup mezi 6 a 7.
Jednou zde figuruje kdosi jako vedoucí, podruhé kolegyně.
Práci přesčas je možné nařídit v rozsahu 8 hodin týdně a 150 hodin ročně.
Vy všechno chápete, já nechápu nic, a to jsem těch nesmyslů za svoji praxi přečetla dost a dost.
Radko, zaměstnavatel po vás nechce nic extra. Prostě máte být v 6 hodin na pracovišti připravená k práci, tzn. ve vašem případě si okolo 5:55 označit příchod, přijít do kanceláře, zapnout počítač. Jestli váš zaměstnavatel toleruje označení příchodu v 6:00, buďte ráda, není to běžné všude.
Pokud jste se se svým nadřízeným dohodla na jiném začátku pracovní doby a on je oprávněn takovou dohodu s vámi učinit (u nás to třeba možné není), tak s ním svůj problém s docházkou řešte. Zjistěte si, jak zaměstnavatel dobu započítává.
U pozdního příchodu v průběhu zkušební doby (psala jste, že jste tam krátce, takže se vás to asi týká) má zaměstnavatel několik možností - ukončit pracovní poměr ve zkušební době, upozornit vás na porušení předpisů vztahujících se k vykonávané práci nebo vás vyzvat k odpracování chybějící doby.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 6. 2021 12:31
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné, aby zaměstnavatel vyžadoval napracovat hodiny v následujícím případě. Pracovní doba od 6 do 14 hodin. Příchod v 6:06, odchod ve 14:10, tzn. pracovní doba 8 hodin dodržena, zaměstnavatel oboje vidí v systému na minuty. Dle nějakého interního dokumentu, který je k dispozici ale pouze vedoucím zaměstnancům a k náhledu ani seznámení jsem ho nedostala a nedostanu, se pozdní příchod měří po 15ti minutách, ale pozdější odchod až po 30ti minutách. Vyžaduje po mně tudíž, abych si za výše uvedený rozsah pracovní doby napracovala 30 minut navíc v daném měsíci. Respektive mi tvrdí, že mi chybí půl hodiny práce. Prosím o Váš názor, zda je to takto v pořádku z jeho strany. Předem děkuji.