Dobrý den, ano rozvody, zabudovaná kabeláž jsou technickým zhodnocením stavby. Zařízení jako kamery, rekordér, případně "vnější" drobná kabeláž (HDMI, VGA kabely apod.) budou samostatným majetkem. Vzhledem k ceně daňově lze dát kamery a elektroniku přímo do nákladů, u rozvodů zaúčtovat na 04x a hlídat limit pro TZ stavby, případně dát do nákladů na konci roku. Pozor na náklady dopravy, instalace, nutno rozpočítat mezi rozvody a technická zařízení, asi na faktuře nebude rozděleno. Většinou se používá poměr vzhledem k ceně, ale lze kalkulovat i jinak.
Opravdu? Máte svůj názor něčím podložený, ráda se dozvím něco nového, pokud tedy pouze "pocitově netipujete"...
Co se týče rozvodů a rozvodných sítí, vnitřní kabeláže, ty jsou vždy součástí stavby. Viz ZDP Příloha 1 a dále pokyn GFŘ D-22 k Příloze 1. Naopak koncové prvky bezpečnostního zařízení součástí stavby nejsou, mají vlastní účel a jsou tedy samostatným majetkem, i když mohou být s budovou pevně spojeny. Co se týče tvoření souboru, kamerový systém by asi odpovídal definici, nicméně nikde není povinnost takový soubor tvořit a jednotlivá zařízení logicky z výše uvedeného nemají vstupní cenu nad 80t, takže daňově lze dát přímo do nákladů.
Ohledně nákladů instalace a dopravy, ty jsou vedlejším nákladem, patří do vstupní ceny konkrétního majetku, pokud máte jasně na faktuře odděleny ceny instalace kabeláže a instalace kamerového systému atd., pak připočítáte k ceně pořízení daného, nicméně ze zkušenosti to rozdělené opravdu není, máte jednu dopravu, jednu instalaci, která se ovšem vztahuje ke všemu. Pokud máte jiný klíč než poměrový, jak přiřadit k jednotlivým pracím, samozřejmě lze využít, ráda si poslechnu, protože mě se v praxi nic moc jiného neosvědčilo - zatřizováním majetku firmám se profesně zabývám léta.
Zajímá mě tedy Váš názor na zatřízení kamerového systému a proč byste se neřídíl výše napsaným postupem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
28. 6. 2021 12:41
Dobrý den, mám fakturu na Elektronický zabezpečovací systém - kamery, rozvaděče, kabely + práce... za celkovou cenu 49 400 Kč. Zaúčtuji rovnou do nákladů nebo musím rozdělit kamery a rozvody zvlášť? Děkuji