Nevyčerpaná dovolená před rodičovskou dovolenou

• (neregistrovaný)

29. 7. 2021 14:56

Dobrý den, nevím si rady s čerpáním dovolené. Dne 21.4.2021 jsem ukončila čerpání mateřské dovolené a na rodičovskou dovolenou jsem nastoupila od 1.5.2021. O čerpání řádné dovolené jsem zaměstnavatele nepožádala, ale mzdová mi mezi MD a rodičovskou vyplatila 7 dní dovolené. Rodičovskou dovolenou budu čerpat do 31. 7. 2022. Můžu zbytek nevyčerpané dovolené vyčerpat po ukončení rodičovské, t.j. po 31. červenci 2022. Děkuji Vám za odpověď. Přeji krásný den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 7. 2021 12:06

Aion (neregistrovaný)

Pokud jste o čerpání dovolené nepožádala (ani ústně), tak jste o RD požádala mlčky, a to v návaznosti na čerpání MD. Pobírání rodičovského příspěvku nemá s dovolenou ani RD nic společného.
      Postup mzdové účetní považuji za nepřípustný, ale záleží na vás, zda budete žádat zjednání nápravy.
      Jinak není pravda, co vám odpověděla katka 2: nikoliv že záleží na zaměstnavateli, zda vaší žádosti o čerpání dovolené po skončení RD vyhoví či nevyhoví, naopak je povinen vám čerpání dovolené po skončení RD určit (§ 218 odst. 5 ZP).

• 30. 7. 2021 11:02

katka2 (neregistrovaný)

Čerpání dovolené (kromě té bezprostředně po MD) určuje zaměstnavatel. Takže vy můžete požádat, ale on může a nemusí schválit.

• 30. 7. 2021 11:11

xJ (neregistrovaný)

Já vidím problém v tom, že zaměstnavatel bez žádosti zaměstnance, evidoval čerpání části dovolené bezprostředně po skončení čerpání MD. Pokud by byl zaměstnavatel požádán o čerpání takto po skončení MD, pravděpodobně by byl nárok na dovolenou větší a mohl se celý nárok za 2021 vyčerpat. Tazatelka nepíše nic o své týdenní pracovní době a ni o ročním nároku na dovolenou v organizaci, ale podle uvedených dnů čerpání po MD to vypadá, že účetní vypočetla nárok bez započítání náhradní doby RD, tedy pokud se nejednalo o 7 dnů z předchozích let.

• 30. 7. 2021 11:10

Líba (neregistrovaný)

Píšete, že jste o dovolenou nežádala, ale současně píšete, že na rodičovskou dovolenou jste nastoupila 1.5.2021, takže mezi MD a RD je 7 pracovních dnů, které se musí nějak v zaměstnání vykázat. Je možné, že jste mzdové nahlásila pobírání rodičovského příspěvku od 1.5. a ona to pochopila jako žádost o rodičovskou dovolenou až od 1.5. a do té doby čerpání dovolené. Nevím, jen hádám.

Nevím, jaká je vaše pracovní doba, ani roční nárok na dovolenou. Budu počítat, že 40 hodin týdně, 4 týdny roční dovolená a žádný zbytek z roku 2020.

MD + D = 17 týdnů
      RD se započítá v délce 20 týdnů
      Roční nárok 114 hodin, vyčerpáno 56, zbytek 58 hodin vám zaměstnavatel nařídí čerpat po skončení RD.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).