hradila jsem 11.10. - takže dnem úhrady je duzp. To znamená, že se k situaci, že se jedná o zálohu i na 11 + 12 "nepřihlíží?" Při vyúčtování, které bude mít DUZP 31.12. ale daňový doklad obdržím až v lednu se teda zúčtuje jako by žádné prominutí nebylo? Omlouvám se, sháním materiály na netu abych se v tom orientovala, ale přijde mi to trochu jako i slovíčkaření. Moc děkuji.
Ano, záloha uhrazená v říjnu bude normálně s DPH. Pokud bude na vyúčtování DUZP 12/2021, pak, pokud nebudete mít přeplatek, bude DPH za celé vyúčtování prominuto. Hezky je to vysvětleno v poslední informaci FS: https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/D%20-%20Seznam%20dan%c3%ad/70709-INFORMACE_GFR_k_vyuctovani_elektri.pdf
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 11. 2021 7:30
Dobrý den,
platíme čtvrtletní zálohy na elektriku 297 000,--, tu poslední jsem platila v říjnu na 10-12/2021. Jak si mám "upravit" nárok na odpočet DPH, když mám splátkový kalendář jak jsem uvedla výše: 297 000,-- rozdělím třemi a za říjen si DPH budu nárokovat a za 11-12 ne?
A opačně - fa za plyn chodí na základě samoodečtu za celý rok - DUZP je 31.12.2021 - je to na několik odběrných míst - třeba na 50 - na fa je položkové členění těchto míst. Jak z toho vypíchnu 11-12/2021? Opět celou fakturu bez DPH vydělím 12 a udělám poměr ? A ke všemu se tato energie přefakturovává v té nákupní ceně dál.
Moc děkuji.