Prominutí DPH elektřina/plyn listopad/prosinec

• (neregistrovaný)

10. 11. 2021 8:34

Dobrý den,

mám dva dotazy:

1) DPH elektřina - máme fakturovánu zvlášť distribuci od ČEZ distribuce (zálohově) a zvlášť spotřebu silové elektřiny (měsíčně) od obchodníka. Včera mi pán z ČEZ distribuce tvrdil, že prominutí se týká pouze silové elektřiny a oni budou určitě fakturovat distribuci s DPH. Na druhou stranu pronajímatel nám coby nájemci fakturuje na listopad celou elektřinu s nulovým DPH a nic nerozděluje. Většině spotřebitelů chodí jedna faktura od obchodníka obsahující distribuci i silovku a taky si spíš nemyslím, že by část té faktury byla s nulovým DPH a část s normálním DPH. Jak to tedy je?

2) LPG - nakupujeme LPG coby pohon spalovny, která spaluje vzduch z výduchů našich výrobních strojů. Vztahuje se prominutí i na takové LPG?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 11. 2021 11:52

Jana N. (neregistrovaný)

Nikde jsem se nedočetla, že by distribuce čez měla fakturovat s daní....prominutí daně se vztáhne na všechna dodání elektřiny nebo plynu, u nichž povinnost přiznat daň z DUZP nebo přijatého plnění nastane v listopadu nebo prosinci 2021...finanční zpravodaj
      ...prominutí daně se vzahuje mimo jiné na plyn dodaný na výrobu tepla , k výrobě elektřiny nebo pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v generátorech, k pohonu motorů ….tento plyn tak může být dodáván neje distribuční soustavou, ale také např. v cisternách.... informace GFŘ

• 10. 11. 2021 14:42

LukH (neregistrovaný)

No ona nám ČEZ distribuce žádnou energii nedodává, jen fakturuje distribuci, tzn. použití jejich sítí. Teď nám přišla od nich záloha na prosinec a je tam 21 % DPH. Od obchodníka nám vyúčtování za ty dva měsíce přijdou předpokládám s nulovým DPH. Tož nevím.
      Nemáte někdo od svého dodavatele elektřiny zálohu vystavenou po 1.11.? Dělí se tam nějak část s (distribuce) a část bez (elektřina) DPH? Díky.

• 15. 11. 2021 10:27

pet_A (neregistrovaný)

Tak už mám první listopadový DD k přijaté platbě, je tam pouze celá předepsaná záloha a 0 % DPH, nic rozděleno není...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).