Dobrý den. Podle mého názoru se jedná o příjem, který je osvobozený od daně z příjmů podle § 4/1/c) ZDP. Jestliže celou dobu uplatňujete výdaje procentem z příjmů, tak (pro účely daně z příjmů) nemáte obchodní majetek. Přívěsy nebyly nikdy součástí obchodního majetku, nemusíte tedy čekat na osvobození 5 let od vyžazení z OM.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 12. 2021 10:28
Zdravím všechny. Ztrácím jistotu v jedné věci potřeboval bych jednu prostou radu. V roce 2018 jsem si zakoupil speciální nákladní přívěsy a jako plátce DPH OSVČ jsem uplatnil nárok na vrácení DPH z pořizovací ceny.
Jedná se o živnost řemeslnou, tedy 80%. Kromě příjmů z provedených prací je zde ovšem ve zdaňovacím období 2021 ještě příjem z prodeje speciální nákladní přívěsy, po celou dobu užívání jsme uplatňovali výdaje procentem živnost řemeslnou, tedy 80%. Nevím jak mám správně postupovat. Vystavila jsem fakturu a tím se mi dostal prodej do příjmu. Nejsem si jistý, zda tento příjem považovat též za příjem z živnosti řemeslné, když bylo využíváno pro tuto činnost a všechny příjmy tedy sečíst dohromady, nebo dát tento příjem samotatně.
Děkuji předem za každou radu.