Například manželka jako spolupracující osoba manžela si na manželovo IČO objedná auto za 1.500.000,- Kč, půjde si podepsat kupní smlouvu, z podnikatelského účtu manžela zaplatí kupní cenu (protože jako manželka- spolupracující osoba- a účetní má k němu přístup), pak s ním bude jezdit atd. .... a to vše na IČO (odpovědnost) manžela. No, jestli je to tak jednoduché, tak se asi vdám. :-)
Pardon, nerozumím, takto jsem to nemyslela. Asi vám nerozumím. Otázka zněla, zda spolupracující osoba, může podepsat vydanou objednávku, vydanou fakturu atd., kde v kolonce vystavil bude její jméno, a to samé, třeba na finanační úřad, na přehledy ZP a SP, zda může být uvedeno v kolonce vystavil, zpracoval - jméno manželky, nebo tam všude musí být jméno manžela jako OSVČ?
Moc děkuji za odpověď. Asi jsem se špatně vyjádřila. Děkuji.
Jde o právnickou otázku a očekávám odpověď jiné znalé (upřímně) diskutující.
Já k tomu přistupuji tak, že pokud chce například v s.r.o. někdo jednat za společnost, je jednatelem (ve všech nebo jen v některých záležitostech) nebo je osobou, která je k tomu zmocněna. Pokud se jedná o manželství či spolupracující osoby, bude tam fungovat něco podobného ....... nedovedu si představit, že oddací list nebo status spolupracující osoby by mne mohl opravňovat jednat za osobu druhou.
Že se faktury podepisovat nemusí, je věc známá. Podepisovat objednávky a tím uzavírat smlouvy a dohody u budoucím nákupu a pod. je věc druhá.
Není nic jednoduššího, než jít na MSSZ nebo na F.ú.- představit se svým jménem- a žádat informace nebo jednat za manžela ..... uvidíte, co Vám řeknou.
Takže by mě vlastně zajímalo, co smí spolupracující osoba vůbec podepisovat? Hledala jsem všude na internetu, ale bohužel nic konkrétního nenašla. Je tu někdo, kdo toto umí zodpovědět?
Pokud manželka dělá veškerou daňovou administrativu, vč. mzdové administrativy, tak jaká má podpisová práva?
Moc děkuji za reakce.
taková, ke kterým ji manžel zmocní. Nejlépe písemnou plnou mocí.
jste pouze spolupracující osoba podnikatele, ne podnikatel, takže vše děláte "pod jeho jménem", na jeho zodpovědnost, ale nemůžete za něho na venek vystupovat třeba na FÚ, OSSZ a jiných úřadech. Nemůžete za něj bez plné moci podepisovat úřední listiny, přiznání, atd.
Pokud cítíte potřebu podepisovat faktury, tak je podepisujte, to je vaše interní záležitost jak jste domluvení, podpis není nezbytnou náležitostí faktury, ale třeba smlouvy s dalšími subjekty musí podepsat opět smluvní strana, kterou je manžel (pokud vás teda nevybaví plnou mocí).
Dobrý den xy, moc vám děkuji. Je mi jasné, že úřední listiny podepisovat nemohu, ani za něj vystupovat na úřadech, to je mi jasné.
Necítím žádnou potřebu podepisování, jde o to, ulehčit práci, smlouvy také nepodepisuji to dělá manžel, ale ptám se na objednávky, zda může být v objednávce moje jméno - vystavil a podpis, dále na přijatých objednávkách, některé firmy chtějí podepsat objednávku, tak jestli toto mohu. Je toho více. Dále když vystavuji jakékoliv Přehledy na úřady, zda může být v kolonce vystavil mé jméno atd.
Ale i tak moc děkuji za odpověď.
přehledy na socku, zdravku se posílají elektronicky, buď přes datovku, nebo certifikát, neznám nikoho, kdo by podepisoval přehledy, nebo daňové přiznání.
Jméno na přehledech je dobré uvádět, také kontakt, ale nic nepodepisujete, pokud využíváte DS
Netuším, jestli socky, zdravka ještě bere papírové podání, proč toto dělat, když to jde jednoduše.
no vidíte, já znám zase hodně lidí, co podávají dp i přehledy v papírové podobě. a tazatelka k nim asi bude patřit, neb kdo ještě dnes podepisuje faktury? ten, kdo je neposílá elektronicky.
a samozřejmě, že zdravka i socky i berňáky berou papírové podání, ještě u nás nebyla uzákoněna povinnost datovek a každý ji nemá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 12. 2021 11:19
Dobrý den,
prosím o radu. Může spolupracující osoba - která dělá manželovi kompletně daňovou evidenci, vč. vystavování faktur, objednávek atd. podepisovat faktury, objednávky, atd. svým podpisem a jménem?
Moc děkuji za reakce.