Aby bylo započítáno více než 52 týdnů, muselo by být zároveň splněno několik podmínek:
1. jedná se o pracovní dobu rozvrženou nerovnoměrně
2. vyrovnávací období přechází z jednoho kalendářního roku do druhého
3. zaměstnavatel nakumuluje například do prvního roku více směn, než odpovídá stanovené (kratší) týdenní pracovní době a zaměstnanec je odpracuje.
Děkuji za odpověď. Takže v tomto případě, kdy zaměstnanec má sjednanou pravidelnou pracovní dobu a má "jen" odpracováno více (nepravidelně zůstává v práci déle), zůstává nárok jako by žádné hodiny navíc neodpracoval? Doporučovala jsem jim zvýšení úvazku, ale nechtěli to měnit... Pak by to pro mne bylo o to jednodušší.
Děkuji. Jarka
Aion, mohla bych poprosit o odkaz, kde to najdu v zákoně?
Našla jsem jen, že "Odpracoval-li zaměstnanec v kalendářním roce podle rozvrhu směn více než dvaapadesátinásobek stanovené týdenní pracovní doby nebo kratší týdenní pracovní doby, prodlouží se délka dovolené vždy o jednu dvaapadesátinu dovolené za kalendářní rok za každou další odpracovanou stanovenou týdenní pracovní dobu nebo kratší týdenní pracovní dobu."
Ty podmínky nemůžu najít.
Děkuji. Jarka
Omlouvám se, asi mi to nedochází nebo si nerozumíme. Směny odpracoval tak, jak měl, žádnou směnu navíc, ale dejme tomu, každý druhý den pracoval o hodinu více. Není to přesčas, protože ten by byl až po 7,5 hodinách. Odpracoval více než dvaapadesátinásobek stanovené kratší týdenní pracovní doby. Nárok na dovolenou bude mít stejný, jako by žádné hodiny navíc neodpracoval? Nemůže mě někdo napadnout, že jsem ho poškodila?
Moc děkuji za Váš čas a ochotu. Jarka
Ano, bude mít dovolenou v rozsahu, jako by ty hodiny do úvazku (nebo přesčasové hodiny) neodpracoval. Výpočet dovolené není založen na celkovém počtu odpracovaných hodin, ale na počtu odpracovaných násobků stanovené nebo kratší týdenní pracovní doby.
Nenechte se zmást zde uváděnými výpočty, kterou jsou založeny na tom, že někdo sečte odpracované hodiny a výsledek vydělí délkou týdenní PD. Takový výpočet nemusí být správně, v součtu odpracovaných hodin mohou být chybně zahrnuty hodiny práce přesčas (u vás hodiny do úvazku, popřípadě přesčasy).
Dobrý den, omlouvám se, že vstoupím do diskuse, ale v časopisu Účetnictví (svazu účetních) JUDr. Jouza upozorňuje právě na větší nárok na dovolenou při přesčasech. Nezpochybňuji Váš názor, ale publikovaný názor jiného odborníka je jiný. Těžké pak je pro mzdovou účetní vyznat se v tom. Děkuji.
Nemusím být odborník, stačí, když umím číst.
Rozhodující jsou slova
"v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby" - § 213 odst. 1 ZP
"po kratší týdenní pracovní dobu, přísluší mu dovolená odpovídající této kratší týdenní pracovní době - § 213 odst. 2 ZP
"prací přesčas práce konaná zaměstnancem .... mimo rámec rozvrhu pracovních směn" - § 78 odst. 1 i) ZP.
Nic víc, nic míň.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 12. 2021 9:49
Dobré ráno, prosím zkušenější o radu... Zaměstnanec má pracovní smlouvu s kratší pracovní dobou - 5 hodin 5 dnů v týdnu, nárok na 4 týdny dovolené. Ale odpracováno má o 80 hodin více. Není to přesčas. Co s tím, mám počítat dovolenou za odpracovaných 55 týdnů?
Nikde se mi řešení podobné situaci nepodařilo najít, všude jsou jen výpočty při odpracování méně hodin...
Předem děkuji. Jarka