Buďto soud schválí dohodu rodičů, nebo o úpravě styku s nezl. dítětem rozhodně sám. Vždy je rozhodující zájem dítěte, který zahrnuje mj. i právo na styk s prarodiči ze strany toho z rodičů, jemuž dítě do péče svěřeno nebylo.
Řešit prázdniny tak, že dítě je 1 měsíc s jedním rodičem, druhý měsíc s druhým, není neobvyklé. K vycestování dítěte do ciziny je v daném případě potřeba souhlasu matky, ten však může být nahrazen k návrhu otce soudem - viz výše ke styku dítěte s prarodiči. Pokud i přes nesouhlas matky, resp. soudu otec dítě do ciziny odveze, je možné věc řešit trestním oznámením, resp. i občanskoprávní cestou. Pokud by se dítě nevrátilo, je to běh na dlouhou trať, proto je vždy lepší se dohodnout.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2022 13:15
Dobrý den,mám dceru s cizincem,konkrétně rumunské národnosti a on ji chce o prázdninách na 1 celý měsíc odvézt do Rumunska. Já se ale obávam,aby mi ji přivezl zpět po tom měsíci. Dceru mám soudně v péči. Proto bych se ráda zeptala,jak postupovat v tomto případě? Děkuji