Tak mám vyjádření z ePodpory GFŘ:
Dobrý den,
děkujeme Vám za zaslané informace. Jedná se o důsledek probíhající aktualizace databáze formulářů a nový EPO formulář bude zveřejněn koncem února 2022. Bližší informace jsou zveřejněny zde: https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/novinky/novinky-2022/probihajici-aktualizace-elektronickych
Za způsobené komplikace se omlouváme.
Ovšem ten, kdo je ze zákona povinen podávat elektronicky , tak za papírové podání dostane pokutu. A ty databáze nešly aktualizovat před koncem roku ? Vždyť tolik změn zase nebylo, a konec února, to si asi dělají z lidí prču. A nejde jen o EPO,čekají na to i IT účetních programů, aby to do nich zapracovali. Dělám daně už přes 30 let, ale zdá se, že situace je čím dál horší, a to máme 21.století a digitalizaci státní správy.
Dobrý den, EPO u silniční daně začátkem ledna také nefungovalo správně. Pořád to dávalo nějaké hlášky a to jak v novém systému tak i ve starém. Tisková sestava na 1. straně byla jakási popřehazovaná. Nešly nahrát data z minulého roku, pak zase že nelze formulář pro r. 2021 použít, pak se do titulu nahrálo jméno a do jména titul, kolonky na typ přiznání se v tiskové sestavě také zaškrtaly jinak než při vyplňování. Tuším, že 3.1. to ještě fungovalo, ale od 4.1. už ne. 6.1. mi došla trpělivost a poslal jsem to ..... jsem zvědavá jestli se někdo z F.ú. ozve.
Protože už neplatí pro FO "kdo má datovku, musí podat v *xml" (platí jen pro ty, kteří mají datovku ze zákona, ne "dobrovolníci", zvažuji jim to posílat datovkou v *pdf.
Vím, že pracovníci FÚ za tenhle stav nemohou a že to budou muset z *pdf ručně klovat do systému, ale nemíním čekat s mnoha přiznáními do doby, až někdo z GFŘ usoudí, že je ten správný čas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 1. 2022 10:55
Šablona .xml pro odesílání přiznání datovkou prý bude až někdy v únoru (!!!). Proto ani různé softwary nejsou schopné vytvořit validní dokument, který by EPO-em prošel. FO s datovkou - se zdá - mají smůlu, budou muset s podáním čekat, až se MFČR probudí a milostivě možnost podání v .xml umožní.
Nicméně jsem od vývojářů SW zaregistroval, že pokud nefunguje možnost podání přiznání elektronicky, je možno tak učinit i jinak, třeba poslat vše z datovky v *pdf.
Netuším, na základě čeho se tohle tvrzení zakládá, a je-li tomu opravdu tak. Nemáte někdo povědomí o tomto?
Díky.
Čekat ještě měsíc, než budu moci podávat přiznání (mám jich docela dost), se mi opravdu nechce…