Koupe auta OSVČ

• 20. 1. 2022 11:45

Dobrý den,
    prosím o radu. OSVČ si koupil do firmy nové auto a zaplatil ale ze svého soukr. účtu. Je to vysoká částka 1 500 000,-Kč. A já teď nevím jak to dostat do DE. Bylo to už v prosinci minulého roku. Staré auto prodal za 380 000,-, tak jsem to dal, že platby byly ve dvou splátkách. Tady mi šlo o limit 270 000,-Kč.
    Předem děkuji za radu. Jan

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2022 16:56

ZdenaR

Proč to potřebujete dostat do DE? Stejně je to nedaňový výdaj. Daňovým výdajem budou až odpisy hmotného majetku.

• 20. 1. 2022 17:24

MiJa

Děkuji za odpověď , myslel jsem, že musí být auto zaplacené z firmy aby se pak mohlo odepisovat. A prosím ještě jednu radu jestli můžete . Ten samý OSVČ prodává auto, které koupil od neplátce v roce 2014.
      Musí z něho odvést DPH když si ho převádí na svoje rodné číslo?
      Moc děkuji za Váš čas. Jan

• 20. 1. 2022 17:38

ZdenaR

Pokud prodá auto, které má v obchodním majetku, tak při prodeji odvede DPH. Bude lepší, když auto vyřadí do osobního užívání (neuplatnil nárok na odpočet a tak při trvalém vyřazení do osobního užívání nemusí odvést daň), chvilku počká a pak teprve auto prodá. Bude je prodávat mimo svoji ekonomickou činnost, jako běžný občan, tedy bez DPH. Z hlediska daně z příjmů se bude jednat o ostatní příjem podle § 10 ZDP (prodej majetku, který byl zařazen v OM a neuplynulo 5 let od vyřazení). A z příjmů podle § 10 nemusí platit ZP a SP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).