Roční daňový bonus za rok 2021 - prosím paní Líbu

• 20. 1. 2022 15:36

Za rok 2021 je ještě maximální daňový bonus ve výši 60.300 Kč? Domnívala jsem se, že byl zrušen i pro rok 2021 s tím, že zůstal omezen jen měsíční bonus na max. 5.025 Kč. Mám zaměstnance s uplatněním slevy na 5 dětí, přičemž 3.dítě je ZTP/P . PP do 31.10.2021. Na daňových bonusech jsem vyplatila 10x 5.025 = 50.250 Kč. Ve svém programu jsem zkoušela vyplnit daňové Přiznání a vyšel přeplatek ve výši 10.050 Kč (60.300 - 50.250). Dále jsem zkusila formulář pro roční zúčtování daní, kde jsem "natvrdo" musela přepsat slevy za 12 měsíců, které jsem si ručně spočítala, na částku 148.884 Kč (5 dětí + dvojnásobek na invaliditu 1 dítěte - třetího v pořadí). Protože základní sleva na dani poplatníka je ve výši 9.660 Kč, spočítalo mě "přeplatek" na dani 139.224 Kč. Pak odečetlo vyplacené bonusy 50.250 Kč - doplatit 88.974 Kč. To v případě, že by tedy neplatilo omezení ročního daňového bonusu. Takže jsem teď naprosto zmatená a předem děkuji za odpovědi. A to jsem ještě nezkoušela variantu s nejstarší dcerou - 6.dítě - která opět začala v září studovat, takže ještě 4 měsíce navíc. Zaměstnanec mě nedodal potvrzení o studiu a pro měsíční mzdy stejně nemělo význam slevu uplatňovat. Roční příjem pracovníka byl 250.052 Kč. Moc děkuji všem, kteří dočetli až do konce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2022 17:09

Líba

"Maximální výše ročního daňového bonusu byla zrušena. Roční daňový bonus lze od roku 2021 (za splnění podmínek) uplatnit neomezeně. Od roku 2022 se ruší i měsíční omezení částkou 5 025 Kč."

Já myslím, že na to moc pospícháte. Je teprve leden, budeme to muset nechat uzrát. Nebo počítat a vyplňovat ručně. Až budou k dispozici správné tiskopisy.

• 21. 1. 2022 19:50

EvaLi

Děkuji, paní Líbo. Nakonec mě docvaklo, když jsem si vzpomněla, že psali o zrušení ročního bonusu a že při schvalování novely zapomněli zrušit i bonus měsíční.
      Já pospíchám každý rok proto, že podávám Vyúčtování daní zhruba pro třicet subjektů. A nejdelší práce spočívá v domluvě se statutáři, kdy budou k dispozici pro předání E formuláře do 5-ti dnů na FÚ. A doufám, že nezrušili tuto možnost. S datovkářema je v pohodě. Tam, kde mám přístup (a ještě vstup do jejich DIS pro kontrolu), posílám sama. Už jsem jich prvních deset odeslala a teď budu pokračovat až v únoru.
      Zdravím Lindnerová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).