Potřebuji jako student nějak vysvětlit pohyb v rozvaze.
Když se říká, že se A=P, tak při účtování způsobem B při zápisu 501/211 mám úbytek peněz, to znamená že A-, vzhledem k tomu, že učet 501 je výsledkový, jak se to tedy projeví v rozvaze aby se mi A=P?
Ahoj, myslím si, že pokud účtuješ způsobem B, tak na konci roku musíš převést konečný stav materiálu zjištěný inventurou z 501. Tudíž předkontace 112/501, takže se ti zvýší účet materiálu 112. Takže máš vlastně pokladnu A- a Materiál A+.
Možná mě někdo doplní, ale myslím, že by to takto mohlo být.
No, to si taky myslím. Ale to by znamenalo, že na základě účtování způsobem B nebude v průběhu roku platit pravidlo, že A=P. Pravidlo by platilo pouze při rozvaze zahajovací, konečné a počáteční?
I v průběhu roku se musí dát zjistit výsledek hospodaření, což je rozdíl mezi výnosy a náklady. To se vám v rozvaze projeví jako zisk nebo ztráta, takže bude pořád platit, že A=P.
Třeba to vysvětluji špatně, berte mne s rezervou, už jsem ze školy dost dlouho.
Jak vám už psala paní Líba - 501 se neprojeví v rozvaze přímo, ale sníží výsledek hospodaření a ten je v rozvaze uveden na vlastním řádku jako výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení.
To znamená, že pohyb v rozvaze není jenom z důvodu změny aktivních a pasivních účtů.
Pohyb v rozvaze ( A+A-, P+P-, A+P+, A-P-) ....je i způsoben výsledkovými učty, protože ovlivňují v pasivech VH.
25. 1. 2022 11:06
Potřebuji jako student nějak vysvětlit pohyb v rozvaze.
Když se říká, že se A=P, tak při účtování způsobem B při zápisu 501/211 mám úbytek peněz, to znamená že A-, vzhledem k tomu, že učet 501 je výsledkový, jak se to tedy projeví v rozvaze aby se mi A=P?
Děkuji za vysvětlení.