ČSSZ již k této problematice vydala tiskovou správu.
https://www.cssz.cz/web/cz/-/postup-v-situaci-kdy-jsou-soubezne-vystavene-eneschopenky-pro-karantenu-a-pro-nemoc
No jenže já mám v ruce souběh dvou DPN vystavených od KHS. Ne jednu od doktora a jednu od KHS. A problém je v té tzv. kompromisní volbě.
Dle OSSZ:
Níže uvádím zprávu, kterou jsme obdrželi dne 26. 1. 2022 z ČSSZ, kde nám bylo sděleno, že každý den probíhá kontrola negativních PCR testů a kdo má negativní PCR test, ukončuje se mu neschopenka ke dni "den testu + 1". Jde o kompromisní volbu, kterou zvolili z toho důvodu, že KHS nemají jasnou informaci, kdy zaměstnanci dostali SMS o výsledku testu (zda ještě v den provedení testu nebo následující den, tak pro jistotu ukončují až tím následujícím dnem). Pokud termín nevyhovuje, je možnost napsat na samotestovani@mzcr.cz a termín ukončení dispečink upraví.
Samozřejmě jsem napsala soupis všech, které potřebuju ukončit správně, ale zatím bez reakce.
Dobrý den, takže dle ČSSZ platí obě neschopenky. Jak od doktora, tak od ČSSZ? A jak mám toto vložit do programu? Když jsem volala cca před 10 dny na OSSZ, tak jsme se dohodli, že platí jen ta neschopenka od doktora. Takže zase nic. Je v tom prostě bordel. Takže vy budete mít obě neschopenky v programu? Lze to vůbec? Moc děkuji všem za reakce.
Tak jen pro info: teď jsem volala na OSSZ a paní mi opět řekla, že nemůžou být 2 neschopenky na stejné datum s jiným číslem. Tak jak se v tom má člověk vyznat? Odkázala jsem se na postup uvedený na jejich stránkách:
"V případě, že je vystavena eNeschopenka jak ze strany KHS tak i praktického lékaře, jsou takto vystavené eNeschopenky platné a je třeba je hodnotit buď jako souběh případu karantény a dočasné pracovní neschopnosti (pokud není spojena s izolací – to bude záviset zpravidla na výsledku PCR testu) nebo případně jako jeden pokračující případ (v případě, že jde o izolaci). Není dán důvod ke zrušení ani u jedné z těchto eNeschopenek."
- a nevěděla co říci. Prý zavolá. Tak jsem zvědavá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 2. 2022 9:02
Dobrý den, asi jako většina mzdovek - KHS a neschopenky .
Zaměstnankyně zahájila DPN 22.1., a ukončení 26.1. (KHS ukončuje DPN +1 den po PCR nikoliv v den, kdy by to mělo končit - informace získaná z OSSZ ), od 26.1. další DPN - nové číslo, nové zahájení. Ve mzdovém programu mám automaticky kolizi toho 26.1. - dvě DPN na jeden den. Nicméně KHS zatím reakce nula na žádost o změnu DPN.
Kuchařky nám ukončila KHS taky +1 den, a zatím žádná reakce na žádost o změnu ukončení DPN.
U jedné učitelky mi ještě nedorazila ani DPN někdy z 25. 1. a už je v práci. Takže prostě asi jí budu muset nechat v práci, nebo nevím ...
Takže dotaz - Řešíte to ve mzdových programech ručně, nebo čekáte na ofiko hlášení ze sociálky?
Díky.