Dobrý den, paní Jasná, tak já to právě dělám stejně jako vy, dělala jsem to tak i v prosinci. Někde jsem právě zahlédla, že se na to někdo ptal od kdy, když takhle přijde změna. Dokonce jsem se dnes na to tedy ptala na OSSZ u nás. Paní si nebyla jistá, že má někdo názor takový další jiný a odkázala mě přímo na kontrolní oddělení, které by toto pak kontrolovalo. Paní tam mi ale sdělila, že by to mělo být ode dne, kdy ke změně došlo. Já ale jako zaměstnavatel datum změny na tom hlášení o změně nevidím. Na změnovém listě se objeví pouze začátek DPN a pak datum, kdy nám to bylo poslané, jiné datum ne. Prý si mám vždy zavolat a oni mi to tam pak řeknou. Já takových případů mám ale např. teď v lednu celkem dost - 10. Prý by jim to tam při kontrole nesedělo ty dny. Tak jsem z toho byla celkem vyjukaná. Paní říkala, že mají takový pokyn. Že už se jim ale taky stalo, že jim někdo kvůli tomu volala a ptal se. Prý tedy vše prověří v pondělí s Prahou, ať dají jasný pokyn co a jak. Tak jsem jí říkala, že jsem prosincové mzdy dělala tak, že jsem jim to dávala od 1. dne nemoci, i když změna přišla déle. No celkem mě vyděsila. Byla ale velmi vstřícná a prověří mi to a dá v pondělí vědět. Mám zde mzdy už připraveny, nedokážu si představit, že při každé změně mám volat na OSSZ a oni by mi to telefonicky sdělili. Co pak řeknu zaměstnanci, že dostal Izolačku místo 14 dnů pouze 10 protože lékař provedl změnu diagnozy déle? Paní říkala, že by byli asi i vstřícní, kdyby to bylo špatně. Každopádně nyní závěry dělat nebudu a počkám co mi paní v pondělí zavolá, opravdu byla vstřícná. Každopádně jste mě trošku uklidnila. Já myslím, že je to tak správně, je to ve prospěch zaměstnance. Moc děkuji
Tak asi by zaměstnankyně OSSZ měla číst vydané zprávy svého nadřízeného, ČSSZ.
Přečtěte si tiskovou zprávu vydanou ČSSZ.
https://www.cssz.cz/web/cz/-/mimoradny-prispevek-pri-narizene-karantene-tzv-izolacka-postupy-lekaru-a-zamestnavate-1
V této tiskové zprávě si přečtěte pozorně dotaz: Jak to bude v případě, kdy je zaměstnanci vystavena normální eNeschopenka, např. kvůli akutní infekci horních dýchacích cest. Kvůli nejednoznačným příznakům je nařízen test na onemocnění covid-19, který vyjde pozitivní. Je tam pak z pohledu zaměstnavatele a v posledním bodě je: Na základě zaslané změnové notifikace zaměstnavatel vyplatí v prvních 14 dnech náhradu mzdy a mimořádný příspěvek, období prvních 14 dnů se přitom počítá ode dne vzniku DPN.
Takže nevím, co chce paní z OSSZ řešit, akorát ukáže, jak je nevzdělaná.
Dobrý den, paní Jasná, mohla byste mi prosím vysvětlit, jak je teda myšleno toto:
"V případě, že je vystavena eNeschopenka jak ze strany KHS tak i praktického lékaře, jsou takto vystavené eNeschopenky platné a je třeba je hodnotit buď jako souběh případu karantény a dočasné pracovní neschopnosti (pokud není spojena s izolací – to bude záviset zpravidla na výsledku PCR testu) nebo případně jako jeden pokračující případ (v případě, že jde o izolaci). Není dán důvod ke zrušení ani u jedné z těchto eNeschopenek."
Jak mám vložit 2 neschopenky na stejné datum do programu? Od KHS je od 18.1. - 23.1. - karanténa a ta od doktora je od 18.1. - 24.1. - izolace. Moc a moc děkuji za reakci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 2. 2022 9:30
Dobrý den, prosím, chtěla jsem se zeptat. Zaměstnanec je na DPN např. od 20.1. V profesi není uvedeno karanténa ani izolačka. Pak přijde do datové schránky 24.1. změna této DPN na izolaci. Od kdy, prosím vyplácíte zaměstnanci příspěvek Izolačka? Hned od prvního dne, nebo pak jinak?
Předem děkuji.