Zkrácený úvazek - řidič

• 14. 2. 2022 15:20

Vážení,
    obracím se na Vás s dotazem:
    Zaměstnanec se zkráceným úvazkem 6 hodin pracuje jako řidič. Rozvozy trvají však většinou dýl než 6 hodin denně, někdy i 12 hodin.
    Jeho představa je, že by jezdil jako závozník jeden týden dva dny, další týden tři dny a tak. Můžeme se tedy na to dívat tak, že budeme hlídat, aby zaměstnanec odpracoval během měsíce celý zkrácený pracovní fond? Tím pádem hodiny navíc z jednotlivých cest bude čerpat na dny volna.
    Jak to bude s náhradami? Domnívám se, že by měl být nějaký rozvrh směn, aby bylo jasné, kdy má nárok na náhrady mzdy (dovolená, svátek, nemoc). A k tomu mě napadá další otázka, kolik hodin té náhrady pak platit. My totiž dopředu nevíme, jak dlouho na té cestě budou a každý den je to jinak, podle cíle cesty. Máme to sice naplánované, ale skutečnost bývá někdy jiná. Když si vezme dovolenou na den, kdy bude cesta 10 hodin. Má nárok na dovolenou nebo náhradu za svátek ve výši 10 hodin? Nebo mu zaplatím 6 hodin a on si zbytek musí napracovat v jiné dny? Nebo jak to bude s náhradou mzdy za nemoc? Bude mu zaplacena náhrada za zmeškané směny podle plánu nebo 30 hodin, které odpovídají týdennímu úvazku?
    Předpokládám, že nastane situace, kdy pojede v úterý a ve čtvrtek, ve středu bude svátek. Tak ten nebude mít zaplacený náhradou, protože na ten den nemá naplánovanou směnu.
    Nebo se na to mám dívat spíš z hlediska týdenního úvazku?
    Zároveň mě napadá, jestli nevznikne problém s tím, že zaměstnanci se zkráceným úvazkem plánujeme delší směny než těch 6 hodin.
    Jak se to dá správně ošetřit?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).