Dobrý den, pročetl jsem všechny reakce a jsem zmatený. :-)
Jde mi právě o to, aby nám vůči finančnímu úřadu nevznikl žádný dluh. Na pojišťovně nám tvrdí, že tu daň musíme vypočíst a zaplatit my. Povinnost toto dělat pojišťovně skončila v r. 2019. Píši to, co jsem pochytil. Nejsem odborník a naše firemní účetní mi řekla, že si s tím neví rady, proto jsem zkoušel tady.....
Prosím, musí si tedy manželka dělat daňové přiznání?
Děkuji všem!!!
dotaz zněl, zda musí podat přiznání. a vladik suverénně odpoví, že ne, že daně zaplatí pojišťovna. což není rozhodně pravda. správná odpověď mohla znít max. takhle: pokud si neuplatňovala odpočty za ŽP, pak z tohoto titulu předčasného ukončení nemusí podávat DaP.
jak je následně z doplnění tazatele vidět, samozřejmě si uplatňovali odpočet, a s velmi vysokou pravděpodobností blížící se k jistotě povinnost dodanění mají.
od doby, kdy hovorka učinil další krok k likvidaci "bezplatné" poradny BC povinnou registrací, aby přesunul tazatele do placené poradny podnikatele, kde prezentuje jako daňové poradce i lidi, kteří jimi nejsou a úroveň odpovědí PLACENÝCH tomu mnohdy odpovídá, zmizelo hodně lidí, co "opravovali" chybné odpovědi. No a tak se procento špatných odpovědí se zvýšením frekvence příspěvků těch vytrvalých stálic, jako třeba (nejen) vladik, dost zvýšilo.
dobrá tedy, příště se zdržím, a nechám tazatele ne v blažené nevědomosti, ale v situaci, kdy evidentně ukolébán naprosto špatnou radou bude pár let v ohrožení doměření daně s veškerými následky. spokojená? :-)
(a to doměření vzhledem k častým kontrolám FÚ dodaňování ŽP je vysoce pravděpodobné)
zrovna u tohoto dotazu není třeba číst mezi řádky, a nějak nevidím ani jiný možný výklad dotazu.
"manželka na RD vybrala ŽP (evidentně tedy předčasně). Musí si tedy dělat daňové přiznání?"
pokračování dotazu může být pro neznalého matoucí, ale nic to na původní otázce nutnosti podat DaP nemění. a nemile mě vladik překvapila, když ani po upozornění na chybnou odpověď (zrušení dodanění odpočtů?) neuznala a nenapravila svoji chybnou odpověď, a stále si trvala na svém. a nyní mlčí.
lidé byli zvyklí (před převzetím BC), že pokud zde byly špatné odpovědi, někdo ze "stálic" je opravoval. jenže pak hovorka blokl páju, Pavla, Alien a další, další znechuceně odešli sami, a ti, co zůstávali odešli teď po registraci. a bohužel těch špatných odpovědí je tu teď mnoho. ale co už včul, třeba si podnikatel zvýší příjmy v placených poradnách. zlatej pan Haken :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 2. 2022 7:38
Dobrý den,
prosím, manželka si vybrala životní pojištění. V současné době je na rodičovské dovolené. V roce 2021 neměla žádný zdanitelný příjem (jen mateřskou a rodičovskou).
Musí si tedy dělat daňové přiznání? Je toto bráno jako příjem, ze kterého musí odvést daŇ?
A pokud ano, mám pro změnu já tento příjem zohlednit i ve slevě na manželku, kterou si na ni uplatňuji já?
Předem moc děkuji za rady.
Hezký den
Honza