Daňové zvýhodnění je "sleva" na dítě. Základní sleva na poplatníka byla za 3 měsíce uplatněna u minulého zaměstnavatele, takže se nejedná o podepsání "souběžně" u dvou zaměstnavatelů. Do ročního zúčtování uvedete (přičtete) příjmy a sraženou daň od minulého zaměstnavatele a uvedete slevu na dítě za 12 měsíců. A uvažujete správně: zaměstnanec požádá o uplatnění daňového zvýhodnění na dítě za celý rok. Z potvrzení prvního zaměstnavatele vidíte (máte potvrzeno), že sleva na dítě uplatněna nebyla, protože tam dítě není uvedeno. Takže žádné obavy.
Omlouvám se, že ještě obtěžuji, ale nevím přesně, jak vyplnit ty formuláře.
Takže do prohlášení, které podepsal při nástupu do zaměstnání, doplní do kolonky podle § 35d ... uplatňuji dodatečně )XD) a napíše znova jméno a rodné číslo dítěte a do posledního sloupečku kal. měsíce 1 - 3.
A do žádosti o roční zúčtování v odpisové části "současně žádám o dodatečné uplatnění slev/daňového zvýhodnění uvede do rámečku X.
Je to tak správně?
Děkuji moc, ještě jsem se s tímto případem nesetkala, tak se chci ujistit, že to nedělám špatně.
Díky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 2. 2022 9:50
Dobrý den, prosím o radu v této otázce.
Zaměstnanec u nás nastoupil v dubnu a uplatnil daňové zvýhodnění na dítě.
Předložil potvrzení o studiu a potvrzení od zaměstnavatele manželky, že ona daňové zvýhodnění od ledna 2021 neuplatňuje. Zaměstnanec ale u předchozího zaměstnavatele daňové zvýhodnění rovněž neuplatňoval (leden - březen).
Mám za to, že by si měl podat daňové přiznání, kde mu ty tři měsíce mohou být uznány.
Nebo může v rámci ročního zúčtování daně u nás požádat dodatečně o uplatnění
těchto tří měsíců dańového zvýhodnění. Myslím si, že ne, protože pak by měl vlastně
podepsané ty tři měsíce u dvou zaměstnavatelů.
Můžete mi, prosím, poradit?
Děkuji.