já taky. mě zmátlo, že tohle je placená odpověď v právní poradně podnikatele od "daňové poradkyně". že až tak špatné jsou placené rady renomovaného servru jsem teda netušila.
ale pak jsem si přečetla další její odpověď na otázku pronájmu:-( "Jedním ze základních kritérií, jak se zdaňují příjmy z nájmu je, zda je pronajímaná věc v majetku fyzické osoby, nebo zda je zapsaná v obchodním majetku. Pokud je zapsaná v obchodním majetku, jedná se o zdanění příjmů z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti podle § 7 zákona o daních z příjmů (ZDP)."
Jestliže se jedná o pronajímanou věc, která je majetkem fyzické osoby (není zapsaná v obchodním majetku), pak se jedná o příjmy z nájmu, které se zdaňují podle § 9 ZDP. a rada, že pronájem má zdanit manžel spolu s příjmy podle §6, když manželka je na rodičáku a daň by jí těžko na rozdíl od manžela vyšla mě dostala:-(
takže tímto se omlouvám zdejším zdarma odpovídajícím, pokud kritizuji jejich špatné rady. je vidět, že i ti, co se vydávají za daňové poradce a inkasují za odpovědi peníze, dokážou radit neuvěřitelné nesmysly.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 2. 2022 19:48
jaký prosím máte názor na odpověď na otázku - za kolik prodat odepsané auto sro jejímu jednateli:
"Nevím, proč si chce majitel firmy auto prodat, proč ho jenom nepřeřadí z majetku firmy pro soukromé užívání. Je možné automobil vyřadit z obchodního majetku pouze tak, že na kartu hmotného majetku uvede, že ke dni XY předmětné vozidlo vyřadil z obchodního majetku do svého tzv. soukromého (nepodnikatelského) majetku. Od toho vyřazení z obchodního majetku začíná běžet pětiletá lhůta pro osvobození příjmů z případného prodeje vozidla od daně z příjmů (§ 4 odst. 1 písm. c) zákona o daních z příjmů). Pokud by ale automobil do 5 let prodal, musel by příjem zdanit podle § 10."