Osvobozená plnění na výstupu se uvádí do ř.50, myslím, že váš podnájem neodpovídá definici v §76/4 písm.b)- ...doplňková činnost uskutečňovaná příležitostně... máte-li tento příjem po celý rok každý měsíc, tak by neměl být v ř.51, je to důležité pro výpočet krátícího koeficientu dle §76 ZDPH, také lze řešit tím, že plátce plátci může pronájem zdaňovat- §56a/3.
Moc děkuji za reakci. Tzn. já částku za nájem uvedu na ř. 50 a žádný jiný nevyplňuji?? Jde mi o koeficient krácení. Firma nemá jiné náklady s tímto podnájmem než je platba nájmu pronajímateli, který je také osvobozen a el. energie se přeúčtovává s dph. Tak nevím jestli se koeficientu vůbec všímám. Omlouvám se nikdy jsem nemusela řešit a trochu se v této tématice ztrácím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 2. 2022 11:58
Dobrý den, měla bych dotázek ohledně osvobození podnájmu.
Sro má v pronájmu prostory, kde má kancelář. Část prostoru dále pronajímá na základě smlouvy a jedná se o prostor na bankomat. Ve smlouvě je též osvobození uvedeno.
Domnívám se, že by tato částka měla být v DPH na ř. 50 a zároveň na ř. 51 (není to pro hlavní činnost sro), je to tak správně?
Obě strany jsou plátce.
Jedná se mi o to, že předchozí účetní to vůbec na tom řádku nemá a to mě zmátlo., zda se to do přiznání dává či nikoliv.
Součástí faktury je i el. energie, ta je s 21% DPH a ta je uvedena na ř. 01, to je správně.
Prosím kdo má zkušenosti s pronájmem není v tom nějaký háček?
Předem děkuji za info