Dobrý den,
zisk si může vyplatit pouze na základě rozhodnutí valné hromady o vyplacení zisku.
I když je jediný společník, musí se valná hromada konat.
Pozor na limity platby v hotovosti... dále musíte z tohoto zisku odvést 15% daň a jemu vyplatit částku po zdanění.
V roce 2023 pak musíte podat na Fú vyúčtování srážkové daně a také byste měli být k této dani přihlášeni dříve, než daň na fú pošlete.
Děkuji Vám za odpověď.
K dani jsme regisrovaní.
Já jsem možná špatně pochopila nové ustanovení o rozdělování zisku na rok 2021... neplatí to tak, že zisk za rok 2020 se může rozdělit jen do konce roku 2021? a v roce 2022 až po schválení účetní závěrky za rok 2021?
Nešlo mi do hlavy to 3 měsíční obdobní leden až březen v roce 2022..jestli v tom období se teda nemůže podíl na zisku vůbec vyplatit?
Hezky popsané je to zde:
https://portal.pohoda.cz/zakon-a-pravo/legislativa-pro-podnikatele/podminky-a-prekazky-rozdeleni-zisku-s-r-o/
Za jaký rok chcete zisk vyplácet?
ještě jsem našla toto...tady jsem asi špatně pochopila..je napsané na konci:
"Neplatí tedy – a to už zpětně od roku 2014 – dosavadní limit šesti měsíců po datu účetní závěrky, ale pro tato rozhodování může směle sloužit i v dalších šesti měsících, prakticky až do konce účetního období, kdy bude sestavena nová řádná účetní závěrka"
-----do konce účetního období...tady jsem pochopila, že koncem účetního obdobní je kalendářní rok 2021------???
Nevadí, ba právě naopak.
Firma vygeneruje zisk v roce A, v roce B proběhne valná hromada, kde se účetní závěrka a tím i zisk za rok A schválí a rozhodne se, jak se s ním naloží.
Pokud zůstane zisk ve firmě, převede se na účet 428 a tam bude "schovaný"
Pokud se poté, např i během roku B nebo v následujících letech rozhodne majitel zisk vyplatit, svolá další valnou hromadu a rozhodne o vyplacení zisku z účtu 428.
Doufám, že už je Vám to srozumitelné.
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 2. 2022 17:11
Dobrý den,
prosím o radu. Jediný společník s.r.o, nikdy si nevyplácel zisk.
Může si teď, před uzávěrkou roku 2021 vyplatit nerozdělený zisk minulých let v celé výši hotově?
Musí před vyplacením sepsat Rozhodnutí jediného společníka?
Moc děkuji, Katk