Řešila jsem to u jednoho obchodníka s energiemi, kde trochu očekáváme nějaké negativní reakce od zákazníků, kteří si prováděli k 31.12.2021 samoodečet a předpokládali, že vyúčtování budou mít s prominutým DPH, ale obchodník bere jako DUZP až okamžik, kdy obdrží informace, od operátora trhu.
Ptala jsem se na to začátkem prosince na semináři DPH, kde jsem položila tento dotaz:
Obchodník s plynem a elektřinou dostává informaci z odečtů jednotlivých odběrných míst od operátora trhu s určitým zpožděním. Rozumím tomu správně, že DUZP je u tohoto obchodníka až k datu obdržení informace od operátora trhu, nikoliv ke dni odečtu?
Odpověď byla, že je to opravdu až k datu obdržení informace od OTE.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 2. 2022 12:45
Přeji Vám příjemný den.
Dne 31. 12.2021 jsem provedl samoodečet stavu energií (elektřina a plyn) v kategorii "domácnost" a zaslal hodnoty samoodečtu mému obchodníkovi s energiemi (držiteli licence) s požadavkem na vystavení faktury.
Obchodník mně vystavil fakturu s DUZP totožným s dnem vystavení faktury.
Upozornil jsem obchodníka, že DUZP má být den odečtu, to je 31.12.2021. - den odečtu a ne 14.01.2022 - den vystavení faktury.
Obchodník s tím nesouhlasí a trvá na správnosti svého postupu.
Jak je to správně ? A co mám dělat ?
Zaplatit fakturu bez "neprávem" uplatňovaného DPH ?
( Jedná se o následné uznání nulové DPH na odběr a tedy o částku za DPH převyšující pět tisíc Kč . Mému známému jeho obchodník vystavil fakturu s DUZP 31.12.2021, což považuji za správné ) .
S pozdravem
Milan Č í h a
e-mail: milanciha@seznam.cz, tel.: 727 933 055