"nárok na nezdanitelnou část základu daně zaniká a příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, jsou částky, o které byl poplatníkovi v uplynulých 10 letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen"
Takže za roky, kdy jste neměla příjem, nic započítávat nebudete. Tam, kde jste uplatnila jen část ze zaplaceného pojistného, započítáte jen uplatněnou částku.
dobrý den, děkuji vám za rychlé odpovědi, jestli bych mohla ještě poprosit. Zrušila jsem to v roce 2021 - 10let, takže od roku 2011?
Když se dívám na DP za rok 2020, tak v řádku:
ř. 49 = 6 000kč
ř. 54 = 6 000kč
ř. 55 (ř. 45 - ř. 54) = 496 098kč
ř. 56 = 496 000Kč
ř. 57 = 74 400 to je 15%daň
zároveň jsem si uplatnila syna 12x1267kč = 15 204kč
za rok 2020 mi vrátili 16 179Kč ( je to 16 179 - 15 204 = 975kč) ta částka 975kč je to pojištění co bych měla vracet? Jak prosím zjistím, kolik mám vracet. V roce 2020 jsem neměla nic jiného než syna (žádná hypotéka, školkovné....).
děkuji za vaši trpělivost
dobrý den, omlouvám se, ale pořád tomu nerozumím. ty částky (částku) uplatněnou na ŽP, prosím, zjistím jak? Došel mi od pojišťovny každý rok papír, kde bylo napsáno "pojistné v celkové částce ve výši 6 000Kč". Takže mám udělat 6 000 x 10let (v mém případě 7let, 3 roky jsem byla na mateřské). děkuji za vaši trpělivost
děkuji za odpověď, takže je vlastně lepší raději si nic neuplatňovat a nebo nerušit.
V jednom roce jsem si uplatnila 6 000kč (oznámení od pojišťovny pojistné v celkové výši
6 000Kč). Vrátilo se mi na daních 990Kč (nic jiného nebylo) a za ten rok vrátím státu 6 000Kč, rozumím tedy tomu správně? děkuji za vaši trpělivost
dobrý večer, už tomu asi rozumím, pokud částka byla 6 000 v každém roce, takže 900kč x počet let. Jak jsem uvedla příklad, kdy mi vrátili 990kč, tak stejně vrátím pouze 900Kč, kdyby mi to vyšlo, že by mi z pojištění vraceli např. 2000kč, tak stále 900Kč, a kdyby mi vyšlo např 300kč že mi vrátili, tak opět 900kč, je to tak prosím správně?
Asi se obáváte, že budete něco platit, ale vzhledem k tomu, že uplatňujete daňové zvýhodnění na dítě za celý rok, tak vám žádný doplatek nevznikne. Jenom vratka nebude tak velká, jak jste původně čekala. Ideální by bylo, kdyby se vám podařilo dohledat kopie všech DP, abyste věděla přesně, kolik jste si za 10 let uplatnila odpočet. V kterém měsíci se dítě narodilo?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 2. 2022 17:30
dobrý den,
moc prosím o radu (nakopnutí). vypověděla jsem smlouvu - investiční životní pojištění. Každý rok jsem si uplatňovala toto pojištění v ročním přiznání (podávat si sama DP nemusím, ale mzdová účetní mi ho nechce uplatnit, protože si jen 1x ročně uplatňuji syna). Toto pojištění mám od roku 2009. Došel mi papír od pojišťovny, ve kterém je napsané:
"předčasným ukončením pojistné smlouvy vám vznikají daňové povinnosti podle zákona č. 586/1992sb, o daních z příjmů. Zmiňujeme zejména povinnost dodanění již uplatněných odpočtů od základu daně nebo dodanění příspěvku poukázaných zaměstnavatelem. V případě ukončení pojistné smlouvy pojistitel již neodvádí srážkovou daň z příspěvků zaměstnavatele, tato povinnost je na vás. pro bližší informace doporučujeme kontaktovat daňového poradce"
rozumím tomu správně, že musím za celou dobu, co jsem měla pojištění peníze vrátit? Netuším jak to mám udělat, jestli vybírat z přiznání jednotlivé částky (možná ani celou částku jsem si nemohla uplatnit) a co když mi některý rok dělal zaměstnavatel roční zúčtovaní a ten už neexistuje, jak pak to mám udělat? A taky jsem byla na MD+RD 3 roky, za ty 3 roky jsem neměla příjmy, to musím vracet také, idkyž jsem si nic nenárokovala a tedy 3 x 5000Kč.
Jsem z toho dost zoufala.
děkuji za každičkou radu.