Děkuji za názor paní Jasná.
Právě oni se dohodli na střídavé péči mimosoudně a mně zmátlo to, že když bude dítě u otce, není s matkou ve společně hospodařící domácnosti a tudíž by neměla nárok na slevu. Když bych to vzala v globále tak 1/2 roku ona a 1/2 roku on. Ale sepíšou mi dohodu a nechají ji i úředně ověřit...
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 2. 2022 12:17
Dobrý den,
prosím o radu. Zaměstnankyně, která neuplatňovala daňové zvýhodnění na nezletilé dítě, uplatňoval partner - od roku 2016. Rozešli se a mimosoudně se dohodli na tom, že dítě budou mít ve střídavé péči (já teď řeším rok 2022). Matka lichý týden, otec sudý týden. Matka si dítě do Prohlášení neuvedla, dohodli jsme se, že ho uplatní až po skončení roku. Od otce má potvrzení z účtárny, že od 1.1.2022 neuplatňuje též. Pokud si mezi sebou sepíšou dohodu, může matka uplatňovat celý rok nebo jen polovinu roku?
Níže jsem našla vysvětlení, ale abych řekla pravdu, nevím zda je to tento případ.
Děkuji.
Dítě svěřené do střídavé výchovy tedy musí být v jednom zdaňovacím období příslušníkem pouze jedné společně hospodařící domácnosti. Pokud se rodiče nedohodnou, který z nich si bude uplatňovat daňové úlevy za zdaňovací období (eventuálně každý z nich za určitý počet měsíců v tomto období), bude na správci daně, aby určil, se kterým rodičem dítě tráví objektivně více času, případně ve které domácnosti jsou více naplněny její další znaky.
Uplatnění daňového zvýhodnění v praxi
Daňové zvýhodnění na dítě svěřené do střídavé výchovy obou rodičů tak může uplatňovat každý z rodičů ve zdaňovacím období pouze po dobu, ve které je dítě příslušníkem jeho společně hospodařící domácnosti. Je ale možná i dohoda, kdy dítě bude žít nadále ve společně hospodařící domácnosti jen s jedním z rodičů, bez ohledu na rozhodnutí soudu o střídavé výchově obou rodičů. Potom bude daňové zvýhodnění uplatňovat po celé zdaňovací období jen jeden rodič a druhému z rodičů daňové zvýhodnění náležet nebude.