Manželka má povinnost podat daňové přiznání? Pokud by ho nepodávala, tak nic vracet nemusí. I když v jejich případě bych volila variantu, že ona podá DP a děti si neuplatní, tím pádem vrátí vyplacené bonusy a otec si děti uplatní za celých 12 měsíců. Pro vyplacení bonusu se sleduje hrubý příjem OSVČ, to splňuje.
Ještě jednou moc děkuji a ano, máte pravdu, po přepočítání se jim vyplatí když manželka vrátí vyplacené bonusy a manžel uplatní slevu na děti za celý rok. Ještě uvažuji o zdokladování, bude dobré když manželka napíše prohlášení o tom, že bonusy vrátila? Na potvrzení od zaměstnavatele má, že slevu za 10-12 uplatnila, toto potvrzení musí doložit k Přiznání manžela. Opět moc děkuji :)
Potvrzení o zdanitelných příjmech přiloží ke svému daňovému přiznání, ne k manželovu. Částky z obou potvrzení (psala jste, že měla postupně dva zaměstnavatele) sečte a napíše do DP. Uplatní si roční slevu na poplatníka a nebude tam uplatňovat děti. Vyjde nějaká částka k zaplacení, bude trochu menší než vyplacené bonusy, tu částku zaplatí.
Ano svoje potvrzení od zaměstnavatele přiloží ke svému přiznání, to vím, ale má tam uplatněné děti a vyplacené bonusy. Žádná daň jí nevychází, příjem byl malý a do 8/2021 byla na RD. Vrátí tedy jen ty vyplacené bonusy. A k manželovu přiznání musí doložit od zaměstnavatele, že neuplatňovala/uplatňovala slevu na děti? A tam má právě potvrzeno, že uplatňovala 10-12/2021.
No v noci jsem se to snažila ještě přepočítat a vychází mi to nějak divně. Zaměstnavatel jí spočítal ty bonusy zvláštně, měla opravdu malý příjem, daň žádná a za tři měsíce jí měli vyplatit bonus ve výši 9.381,- a potvrzení má na 5.382,- Kč.
Takže mi to vychází, že by přišli o 3.999,- Kč, protože manželovi, když budu počítat nárok na slevu 1-9/2021 vrátí na bonusech 28.143,- Kč.
Tak fakt nevím, myslíte že ta akce s vrácením neuspěje?
Děkuji
Každý rok tu bývá několik dotazů podobného typu a nevzpomínám si, že by se někdo zpětně ozýval, že má s FÚ problém. Osobní zkušenost nemám. Pokud nemáte k dispozici výplatní lístky, tak nemůžete Potvrzení překontrolovat. Třeba některý měsíc na bonus nárok neměla nebo někdy byla větší sleva než bonus.
Třeba se vám ozve ještě někdo důvěryhodnější, kdo vám poradí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 3. 2022 21:58
Dobrý den, prosím o konzultaci v tomto případu:
manžel OSVČ 1-6/2021, pak ÚP. Příjem za 1-6 dle faktur 256.250,- Kč, výdaje 80%.
Manželka 1-8/2021 RD, 10-12/2021 uplatňuje slevu na děti u zaměstnavatele,
příjem za 9-12/2021 80.405,- Kč. Bonusy vyplaceny měsíčně, celkem ve výši 5.382,- Kč za 10-12/2021.
A teď otázky:
může si manžel uplatnit děti za období 1-9/2021, podává daňové přiznání.
A u manželky vychází, že má vrátit vyplacené daňové bonusy, ale to se mi nezdá.
Prosím poraďte. Předem děkuji.